Skip to content

Eten met de seizoenen

Elk seizoen heeft zijn eigen karakteristieken en bijpassende ingrediënten.

Eten met de seizoenen

Foto: Canva

Als de zomer op zijn eind loopt en de barbecue en de salades weer voorbij zijn, begint qua eten voor mij een van de mooiste seizoenen van het jaar: de herfst.

Het buitenleven loopt langzaam af, en op een spaarzame mooie dag na, gaan we weer meer naar binnen. En écht koken. De tijd nemen voor een maaltijd met elkaar. En dat is nu makkelijk, want er komt zo veel van het land op dit moment, juist in Nederland.

De winkels liggen vol met Nederlandse courgettes. De eerste pompoenen heb ik alweer gesignaleerd. Bietjes, pastinaak, worteltjes. En dat geldt niet alleen voor groenten, maar ook voor fruit: appels en peren, pruimen, bramen, en natuurlijk steeds vaker Nederlandse druiven, zijn nu te koop. Wat een rijkdom!

Eigen karakteristieken en bijpassende ingrediënten

Elk seizoen heeft zijn eigen karakteristieken en bijpassende ingrediënten. In de winter is het tijd voor stamppot, boerenkool en ingemaakte groenten (van die mooie oogst uit de nazomer). En als je dan in maart klaar bent met het kauwen op die kolen, ben je blij met de eerste bladgroenten: winterpostelein, raapstelen. En dan gaat het snel: een van mijn favorieten uit het voorjaar is de asperge. Maar kort verkrijgbaar, en dat maakt het juist een unieke traktatie. Tomaten, sla, allerhande boontjes volgen in de zomer. En natuurlijk het zomerfruit. We noemen aardbeien niet voor niets zomerkoninkjes.

Volop genieten van wat van eigen bodem komt

We zouden meer de vruchten van de seizoenen kunnen plukken. Volop genieten van wat van eigen bodem komt. Door ons (weer) te verbinden met het land, de omgeving, de seizoenen en de verhalen die daarbij horen, maken we koken en eten verrassender en passend bij ons eigen ritme. Ik heb wel eens gelezen dat juist het najaar de tijd is van plannen maken en voorbereiden op wat komen gaat. In de keuken zie je dat terug: fruit inmaken en groenten wecken.

Unieke producten

De herfst is een tijd van overvloed en verbinding met de natuur, waarin we kunnen genieten van de rijkdom die ons land te bieden heeft. Elk seizoen brengt zijn eigen unieke producten met zich mee. Door hier bewust van te genieten, maken we koken en eten niet alleen smakelijker, maar ook betekenisvoller. Door ons te verbinden met de seizoenen en de ritmes van het land, verrijken we ons leven. Laten we de vruchten van elk seizoen plukken en zo de kunst van het koken ieder seizoen weer herontdekken.

Snel delen

Afbeelding
Suzanne van der Pijll

Managing partner bij Schuttelaar en Partners