Skip to content

Matr Foods: ‘Eerste ontvanger durflening van Europese Investeringsbank’

Matr Foods, producent van mycelium-vleesvervangers, krijgt een durflening à €20 miljoen van de Europese Investeringsbank.

Updated on:
Business
Nieuws
EIB verstrekt durflening Matr Foods

Volgens Matr Foods is het de eerste plantaardige producent die een durflening ontvangt van EIB. (rechts: Randi Wahlsten, CEO van Matr Foods) Foto: EIB

Matr Foods, producent van mycelium-vleesvervangers, krijgt een durflening à €20 miljoen van de Europese Investeringsbank (EIB). Hiermee wil de Deense start-up de productie een fabriek bouwen voor de opschaling van de productie naar 3.000 ton op jaarbasis.

Sinds de oprichting van het bedrijf in 2021 produceert Matr Foods zijn burgers, gemaakt met schimmelfermentatie, in een proefinstallatie in Kopenhagen. In die locatie kon de start-up 30 tot 40 ton op jaarbasis produceren en investeerde vooral in onderzoek en verdere productontwikkeling. “We zijn opgetogen dat de EIB, met hun sterke steun, ons in staat stelt zo snel mogelijk op te schalen,” zegt Randi Wahlsten, CEO van Matr Foods.

Lees ook: Fermentatie verbetert amonizuurcompositie; mycelium biedt kansen

Eerste investering EIB in plantaardige productie

Volgens Matr Foods is het de eerste plantaardige producent die een durflening ontvangt van EIB. Deze Europese bank investeert op basis van de beleidsdoelstellingen van de Europese Unie. Gefinancierde projecten moeten concurrentie aanjagen, innovatie aandrijven, duurzame ontwikkelingen versterken en een eerlijke transitie naar klimaatneutraliteit ondersteunen. “Plantaardige vleesvervangers hebben niet alleen een hoog groeipotentieel, maar brengen ook veel voordelen op het vlak van milieu en gezondheid”, zegt EIB-vicevoorzitter Ioannis Tsakiris, als uitleg voor de investering in Matr Foods.

Investering in fermentatie populair

In de eerste helft van 2024 ontvingen fermentatiebedrijf meer investeringen dan in heel 2023. Ook verzamelde fermentatiebedrijf het dubbel bedrag aan financiering vergeleken met producenten van gecultiveerd vlees of plantaardige vleesvervangers. Volgens Christian Poppe, CEO van het Duitse Formo, dat vorige week €55 miljoen inzamelde, komt dat omdat fermentatie een gekende technologie is. “Het is niet helemaal nieuw voor consumenten en zal naar verwachting makkelijk worden geaccepteerd.” Opschaling van fermentatie is relatief makkelijk en fermentatieproducten zullen in prijs daardoor sneller overeenkomen met de prijs van vlees.   

Lees ook: €769 miljoen geïnvesteerd in eiwitbedrijven EU

 Circulaire verwerking van reststromen

Matr Foods inoculeert reststromen van bieten, aardappelen, lupines, erwten en havermout. De schimmelsporen breken de reststromen af en neemt de voedingsstoffen op. Het mycelium dat hieruit groeit, zit vol aminozuren en zetmelen die goed bruin worden tijdens het bakken. De textuur houdt goed vocht vast en geeft sappige burgers. De start-up belevert vooral de foodservice in Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Snel delen