Skip to content

WUR: Nederlands kweekvlees heeft lagere maatschappelijke kosten dan vlees

Nederlands kweekvlees van RESPECTfarms maakt minder kosten gerelateerd tot water- en luchtvervuiling dan gewoon vlees. Dat blijkt uit onderzoek van WUR.

Afbeelding

WUR onderzocht de maatschappelijke kosten van kweekvlees in verhouding tot gewoon vlees. - Afbeelding: Mosa Meat

Het Nederlandse kweekvlees van RESPECTfarms heeft lagere maatschappelijke kosten dan Nederlands kippen-, varkens en rundvlees. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) blijkt dat kweekvlees minder kosten maakt gerelateerd tot water- en luchtvervuiling.

Onderzoekers van Wageningen deden in opdracht van RESPECTfarms onderzoek naar de externe kosten (kosten voor maatschappelijk en milieuschade die op dit moment niet wordt betaald) van hun kweekvlees. Daaruit blijkt dat de externe kosten van hun kweekvlees in 2030 waarschijnlijk lager is dan van gangbaar Nederlands vlees. WUR voerde hiervoor een life cycle assesment (LCA) uit die de duurzame businesscase van RESPECTfarms kan onderbouwen.

Energiekosten

Uit de studie blijkt de verborgen kosten zijn voor dierenwelzijn bij kweekvlees verwaarloosbaar zijn, in tegenstelling tot bij gangbaar vlees. De onderzoekers omschrijven kweekvlees als een ‘stap die kan leiden tot een meer ethisch en humaan voedselsysteem’. Ook gaat er minder water- en luchtvervuiling gepaard met kweekvlees. De energiekosten zijn daarentegen wel hoger dan in de veehouderij, maar door hernieuwbare energie te gebruiken kan dit verlaagd worden.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur