Skip to content

Nederlandse Lgem helpt ontwikkeling betere verkleuring vleesvervangers

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Lgem

De vleesvevanger verandert van kleur door het gebruik van rood algen extract. Foto: v2food

Het Nederlandse Lgem en Australische v2food werken samen aan de ontwikkeling van een natuurlijke kleurstof op basis van algen. Het product kan de verkleuring van dierlijk vlees nabootsen: van rood naar bruin.

Het Australische bedrijf v2Food heeft het ingrediënt RepliHue ontwikkeld: een rood-algenextract. Dit ingrediënt verkleurt op hetzelfde moment als vlees tijdens de verhitting. Dit wordt veroorzaakt door de alg die reageert op temperatuur, ontdekt door de vleesvervangerproducent v2food. Lgem, een leverancier van biotech voor algenproductie, ondersteunt het Australische bedrijf nu in het opschalen van de productie. De twee willen een productielocatie opzetten in Australië.

Bloedende vleesvervangers

Het ingrediënt van v2food zorgt ervoor dat de vleesvervanger ‘bloedt’. Dit zorgt ervoor dat de vleesvervanger meer op vlees lijkt en ook qua smaak dichterbij komt. Impossible Foods, een Amerikaanse vleesvervangerproducent, heeft een ingrediënt dat hetzelfde doet: heem. Maar heem wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde soja, waardoor het nog niet buiten de VS verkocht wordt.

v2food

V2food is een van de grootste vleesvervangerproducenten van Australië en heeft al producten in de schappen liggen. Die producten bevatten geen RepliHue, maar het bedrijf hoopt dit jaar nog vervangers te lanceren met het ingrediënt. De producten zijn ook verkrijgbaar in Hong Kong, Japan en Singapore en heeft plannen om uit te breiden naar het Verenigd Koninkrijk.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur