Skip to content

Eerste oogst Nederlandse edamame-boon voor Jumbo

Bij Harry’s farm, boegbeeld van de Nederlandse edamameteelt, presenteert Plant Protein Forward de eerste afzetovereenkomst met supermarktketen Jumbo.

Updated on:
Nieuws
Retail
Nederlandse edamame-boon

De eerste Nederlandse edamame-bonen voor Jumbo worden de komende dagen geoogst. Foto: Plant Protein Forward

De Nederlandse edamame-boon ligt vanaf het eerste kwartaal van 2025 in het diepvriesvak bij Jumbo-supermarkten in Nederland en België. Na tien jaar ontwikkeling van de Nederlandse edamame-teelt ligt er een overeenkomst voor meerjarige afzet.

Bij Harry’s farm, boegbeeld van de Nederlandse edamameteelt, presenteert Plant Protein Forward de eerste afzetovereenkomst met supermarktketen Jumbo. Edamame-bonen zijn verse jonge sojaboontje in de peul. Harry Schreuder heeft al vijf keer een edamame-oogst van zijn land in Swifterbant gehaald. Deze overeenkomst met Jumbo voor de komende vijf jaar garandeert afname van 100 ton per jaar en een eerlijke prijs voor de teler. Jumbo lost een lacune in hun aanbod op, want ‘moderne’ peulvruchten zoals edamame zitten in de lift.

Lees ook: Eiwitboeren van Nederland: “Goede oogst veldbonen, kikkererwten en soja missen zon”

Eerlijke prijs

Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst was een eerlijke prijs voor de teler. “Het was wel wennen om zo met de billen bloot te gaan over onze kostprijs,” zegt Schreuder. “Uiteindelijk zorgt het ook voor een eerlijk verhaal.” De Nederlandse geteelde boon past in wat Jumbo belangrijk vindt in hun inkoop. “Als Jumbo vinden wij het belangrijk Nederlandse telers te steunen,” zegt Ton van den Hoek, Inkoop AGF bij Jumbo Supermarkten. Daarbij helpt het dat de Nederlandse sojabonenteelt duurzamer is, door minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en geen ontbossing.

Succes voor Nederlandse edamame-teelt

Het is een mooi succes van Dutch Edamame en Plant Protein Forward. Dutch Edamame begon met tien telers uit Flevoland, die soja in Nederland wilden telen. Daarbij werden zij geholpen door Dutch Soy, een dochteronderneming van Green Organics, die de keten tot aan de afnemer optimaal inricht. “We kijken hoe we de boon van het land op het schap krijgen. En dat voor zo min mogelijk extra kosten,” zegt Jan Groen van Dutch Soy.

Lees ook: Nederlandse verse soja kan concurreren met buitenlandse

Telers afgehaakt

Inmiddels zijn er nog vier van de tien Flevolandse telers over, waarvan Harry Schreuder de enige gangbare teler is. Twee andere boeren telen biologisch en biologisch-dynamisch en de vierde boer kon dit jaar niet op tijd zaaien. Door de jaren heen zijn de andere telers afgehaakt, omdat de edamame-boon toch net niet goed uitkwam in het bouwplan. Dankzij de afnameovereenkomst kunnen de andere boeren weer aanhaken. Gemiddeld genomen komt per hectare land 3 tot 4 ton aan edamame-bonen gewogen zonder peul.

Aantrekkelijker door afzet bij Jumbo

Volgens Plant Protein Foward maakt eerste afzetovereenkomst voor Nederlandse edamame-bonen de teelt aantrekkelijker voor meer boeren. Het initiatief van Rabobank, Interprovinciaal Eiwitoverleg en FoodValley ontstond in 2024 vanuit de Bean Deal. In drie jaar wil Plant Protein Forward de methodologie voor het opzetten van een eerlijke en rendabele keten voor eiwitrijke gewassen optimaliseren. De overeenkomst zorgt dat de teelt van edamame bonen de boer meer financiële stabiliteit biedt.

Lees ook: Plant Protein Forward als eerste aan de slag met Dutch Edamame

Ketenversterker

Wouter Staal van Plant Protein Forward werkt als ‘ketenversterker’: “Mijn ervaring met food retail en de verduurzaming van bedrijfsketens vulde de kennis van telers als Harry naadloos aan. Zo lukte het ons om de meerwaarde van de Nederlandse edamame boon heel tastbaar te maken voor Jumbo.”

Snel delen