Skip to content

Onderzoek naar mungbonen als duurzaam alternatief voor soja

In project Munboon wordt ervaring opgedaan met de teelt in Nederland. Mungbonen kunnen een alternatief voor soja zijn. Het eiwit is geur- en smaakneutraal en allergenenvrij.

Volgens Eat Just is mungbooneiwit het eerste nieuwe eiwit uit peulvruchten dat als veilig wordt bestempeld onder de Novel Food-regeling.  - Foto:  Canva/zhengzaishuru premium

Foto: Canva/zhengzaishuru

Mungbonen zijn eiwitrijk, geur- en smaakneutraal, hebben goede functionele eigenschappen, zijn allergenenvrij én kunnen lokaal worden geteeld. Het 'Mungboon'-project onderzoekt hoe in Nederland gekweekte mungbonen verwerkt kunnen worden tot hoogwaardige producten. Dit onderzoek beslaat de gehele keten: van teelt en eiwitextractie tot productontwikkeling.

Initiatiefnemer van het project ‘Mungboon’ is Marc Oude Luttikhuis, Founding Partner Het Foodatelier in Enschede, dat specialist is in business development. “Sinds 2010 zijn we al betrokken bij de eiwittransitie”, vertelt Oude Luttikhuis. “Er worden te veel additieven toegevoegd om ongewenste eigenschappen van eiwitten te maskeren. En smaakneutrale ingrediënten, zoals amandel en cashewnoten, zijn vaak te duur of niet duurzaam. Dat komt doordat ze van te ver weg komen of dat ze veel water verbruiken”, zegt hij over twee grote problemen in de eiwittransitie.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur