Skip to content

Vaess opent grootste alginaatgelfabriek ter wereld

De opening van de fabriek van Vaess Agersol in Polen vond eind september plaats.

Vaess Agersol

Vaess Agersol opent 's werelds grootste productiefaciliteit voor alginaatgel. Foto: Vaess

Vaess Agersol opent ’s werelds grootste fabriek voor de productie van alginaatgel in Stare Koźle in Polen. Alginaat wordt veel toegepast als worstomhulsel van (plantaardige) worst.

Eind september vond de opening van de alginaatgelfabriek plaats en kregen de aanwezigen uitleg over de ontwikkelingsmogelijkheden met het product. “We zijn nu de wereldwijde leider in alginaat, een op zeewier gebaseerde casing voor worstproductie, en deze uitbreiding is cruciaal voor het behouden van ons leiderschap in de markt”, zegt Coen van Oorschot, directeur van Vaess.

Zeewiergel

Het Nederlandse Vaess ontwikkelt veel plantaardige toepassingen met alginaat. Alginaat is een koolhydraat polymeer gewonnen uit zeewier en wordt vooral als worstomhulsel en binder gebruikt bij co-extrusie van worst. Bij co-extrusie wordt de gel tegelijkertijd met het vleesdeeg uit een smalle opening geperst en hardt in het opvolgende proces uit tot een vast omhulsel. Dit gebeurt in een continu proces en is zodoende kostenefficiënt. Andere toepassingen lopen uiteen van plantaardige vetvervangers en plantaardige kaas tot geëmulgeerde pekel.

Lees ook: Vaess ontwikkelt plantaardige vetten die smaken als dierlijke vetten

Worstomhulsel

De alginaatgel wordt nu al vooral toegepast in de productie van dierlijke droge en verse worst, maar is ook geschikt voor plantaardige worsten. “Alginaat zorgt, door de unieke gelvorming, voor een stevige, vleesachtige textuur”, zegt Joris Hermans, directeur bij Vaess. “Alginaat is volledig plantaardig, duurzaam, en vrij van veelvoorkomende allergenen. Bovendien biedt het flexibiliteit in textuur en is het snel en efficiënt in gebruik. De continue casing helpt om lagere productiekosten en verbruikskosten te realiseren. Daardoor is het een kosteneffectieve keuze voor de productie van plantaardige worsten.”

Europese zeewierproductie

Vaess zou bij voorkeur Europese zeewier verwerken, maar de Europese zeewierproductie maakt nu slechts 0,2% van de wereldwijde productie uit. De specifieke soort voor alginaat wordt wél veel in Europa geproduceerd. In Azië wordt het meeste zeewier geteeld en in Amerika wordt de meeste zeewier wild gevangen. Vorige week werd een eerste stap gezet met meer Europese zeewierteelt met de opening van de eerste zeewierboerderij in de Noordzee.

Snel delen