Skip to content

Uitstel maar geen afstel: EUDR

Het voorstel van de Europese Commissie om de invoering van de Ontbossingsverordening (EUDR) uit te stellen, is geen vrijbrief voor bedrijven om achterover te leunen.

Uitstel maar geen afstel: EUDR

Het voorgestelde uitstel biedt een laatste kans om de nodige stappen te zetten voordat de ontbossingsverordening EUDR écht van kracht wordt. Foto: Canva/EmilyNorton

Onlangs kondigde de Europese Commissie een voorstel aan om de implementatie van de Ontbossingsverordening (EUDR) met twaalf maanden uit te stellen. Hoewel dit uitstel wordt voorgesteld vanwege bezwaren van internationale partners, moeten bedrijven dit niet zien als een vrijbrief om achterover te leunen.

Integendeel, het voorgestelde uitstel biedt een laatste kans om de nodige stappen te zetten voordat de wet écht van kracht wordt. Grote bedrijven krijgen dan namelijk tot 30 december 2025 om aan de verordening te voldoen, terwijl het mkb een jaar extra krijgt, tot eind 2026. Maar wachten tot het laatste moment zou onverstandig zijn.

De Europese Commissie stelt in haar voorstel dat het uitstel bedrijven, derde landen en lidstaten de ruimte geeft om zich beter voor te bereiden op de verplichtingen uit de EUDR. Het benadrukt de noodzaak voor bedrijven om zogenoemde due diligence-processen op te zetten. Dit betekent dat bedrijven gepaste zorgvuldigheid moeten betrachten om duurzaamheidsrisico’s, zoals ontbossing en biodiversiteitsverlies, in hun toeleveringsketens te identificeren en aan te pakken.

Tegengaan ontbossing blijft prioriteit

Het voorstel om het implementatiemoment van de EUDR aan te passen, moet nu door het Europees Parlement en de Raad worden goedgekeurd. Het uitstel verandert echter niets aan de kern en de verplichtingen van de wetgeving: het voorkomen en tegengaan van ontbossing blijft de prioriteit. Dat er geen inhoudelijke wijzigingen zullen plaatsvinden, noemt de Europese Commissie ook specifiek in haar voorstel.

Daarnaast kunnen het Europees Parlement en de Raad ook niet akkoord gaan met het voorstel van de Europese Commissie. Wanneer de drie instanties geen akkoord bereiken over het uitstel van de implementatie, zal de implementatiedatum blijven staan op 30 december 2024 voor grote bedrijven, en 2025 voor het mkb. Het blijft daarom voor bedrijven belangrijk om nu al aan de slag te gaan met het inrichten van hun due diligence-processen ten aanzien van biodiversiteit en ontbossing. 

Snel delen

Hanna van Hooft
Hanna van Hooft

Jurist met expertise in CSRD bij Schuttelaar & Partners