Skip to content

Alehoop toont meer potentie peulvruchten- en algeneiwitten

Het Europese project Alehoop toont dat er meer potentie is voor peulvruchten- en algeneiwitten.

Alehoop toont meer potentie peulvruchten- en algeneiwitten

Alehoop heeft het lupine-extractieproces zo aangepast dat het extract veel minder bitter is. Foto: Canva/simona flamigni

Na vier jaar heeft het Europese project Alehoop veel resultaten geboekt. Het is de onderzoeksgroep gelukt om het lupine-extractieproces zo aan te passen dat het extract veel minder bitter is.

Ook is het gelukt om de anti-nutriënten beter te verwijderen en hebben de onderzoekers een betere oplosbaarheid van het eiwit bewerkstelligd. Daardoor zou het lupine-eiwit kunnen worden ingezet als een emulgator. Alehoop gaat nu verder met consumententesten, zodat de productsamenstellingen kunnen worden verbeterd.

Algen-extracten

Naast lupine onderzoeken de deelnemers van het project ook marco- en microalgen en hun potentie in de voedingsmiddelenindustrie. De onderzoekers hebben aangetoond dat hun eiwitextracten voldoen aan de strenge veiligheidsnormen. Alehoop gaat verder met het voorbereiden van de goedkeuringsprocedure.

EU-subsidie voor Alehoop

Alehoop is een door de EU gefinancierd project en een samenwerking is van zes landen: Spanje, België, Duitsland, Noorwegen, Ierland en Tsjechië. Het doel is om nieuwe ingrediënten te ontwikkelen en valideren. De focus ligt op peulvruchten en algen. De EU heeft tot nu toe €5 miljoen bijgedragen aan het project.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur