Peulvruchtenproducent HAK verlaagt de adviesprijzen voor onder andere de stazakken. Foto: HAK
In dit artikel
Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK verlaagt de consumentenadviesprijs van een deel van zijn producten met 15%. De verwerker wil consumenten verleiden vaker peulvruchten te eten.
De consumentenadviesprijs van de stazakken en een groot deel van de peulvruchten in glazen pot gaat vanaf november omlaag. De prijs is een advies aan de supermarkt, die vervolgens de prijs in het schap bepaald. De prijsverlaging is niet omdat de kosten lager uitvallen. Zowel de kwaliteit als de gewicht van deze producten blijft gelijk. HAK neemt genoegen met minder marge. De HAK-in-PAK blijven dezelfde prijs, omdat deze producten al scherp zijn geprijsd, aldus de fabrikant.
Lees ook: Lagere prijzen jagen groei plantaardig aan
Eten van groenten en peulvruchten makkelijker maken
Volgens de peulvruchtenproducent is deze actie in lijn met zijn missie om het iedereen makkelijk te maken meer groenten en peulvruchten te eten. “We willen als marktleider onze verantwoordelijkheid pakken door de peulvrucht nog betaalbaarder te maken voor een breed publiek om de consumptie verder te stimuleren,” zegt Nicole Freid, algemeen directeur van HAK. “Zowel vanuit het bedrijfsleven als de overheid moeten we hard aan de bak om de eiwittransitie te versnellen, want daar profiteert uiteindelijk iedereen van mee: consument, teler én natuur.”
Peulvruchten als gezonde eiwitbron
HAK benadrukt de gezonde bijdrage die peulvruchten kunnen leveren aan een meer plantaardig voedselpatroon. “Meer mensen moeten ontdekken dat peulvruchten een lekkere en voedzame verrijker zijn in veel gerechten; ze zijn ideaal voor een dagje zonder vlees,” zegt Freid. “Bovendien zijn ze gezond voor mens én planeet.” Als HAK de afzetmarkt voor peulvruchten vergroot, is er ook meer interesse vanuit Nederlandse telers voor lokale teelt van peulvruchten.
LVVN noemt nationale eiwitstrategie niet meer
De peulvruchtenproducent haalt aan dat in 2020 de Nationale Eiwitstrategie is opgetuigd, om Nederlanders te helpen meer peulvruchten te eten en de lokale teelt te stimuleren. In de plannen van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) in het regeerprogramma komt de Nationale Eiwitstrategie echter niet ter sprake.
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.