Skip to content

Duurzame teelt van edamame in de Flevopolder

Edamame wordt populairder door gerechten als poké bowls. De sojaboontjes komen vaak uit het buitenland, maar Jumbo gaat Nederlandse edamame verkopen.

Edamameboontje aan de plant premium

Edamameboontje aan de plant rijp voor de oogst Foto: FoodValley

Tien ondernemende Flevolandse boeren begonnen in 2018 Dutch Edamame, een initiatief voor de ontwikkeling van de teelt van jonge sojabonen op Nederlandse bodem. De vraag naar edamame groeit door de populariteit van gerechten uit de wereldkeuken, zoals poké bowls. Hoewel de Nederlandse edamame duurder is dan de geïmporteerde sojaboontjes uit Azië, is de teelt duurzamer. En daar is vraag naar, want Jumbo Supermarkten gaat de Nederlandse edamame verkopen in de winkels in Nederland en België.

Na jaren van afname eten Nederlanders nu meer peulvruchten en dan vooral ‘moderne peulvruchten’, zoals jonge sojaboontjes. Edamame is soja die vroeg wordt geoogst, als de boontjes nog groen zijn. De edamameboontjes die supermarkten verkopen, worden vooral geïmporteerd. Maar de edamameteelt in Azië en Zuid-Amerika veroorzaakt lokaal ontbossing en verbruikt veel pesticiden. Dutch Edamame wil duurzame teelt van de jonge sojabonen op Nederlandse bodem ontwikkelen. De ontwikkeling van een ras geschikt voor de Nederlandse omstandigheden nam vijf jaar in beslag. Vijf oogsten later zijn er van die tien telers nog drie over.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen