Skip to content

Dit zijn de uitdagingen voor peulvruchten van Nederlandse bodem

De teelt en de afzet van peulvruchten van Nederlandse bodem is tot nu toe vooral een wens in plaats van werkelijkheid. Waar zitten de uitdagingen?

uitdagingen voor peulvruchten van Nederlandse bodem premium

Waar Nederlanders zo’n tachtig jaar geleden regelmatig peulvruchten aten, is dat nu hooguit twee keer per maand. Maar de vraag neemt weer toe. Foto: Koos Groenewold

Nederlandse peulvruchten zijn steeds belangrijker want de Europese Unie wil meer zelfvoorzienend zijn in eiwitgewassen. Maar tot nu toe is de teelt, het opzetten van een korte keten en afzet van peulvruchten van eigen bodem nog vooral een wens in plaats van werkelijkheid. Waar zitten de uitdagingen?

Het is de wens van de EU dat de lidstaten meer zelfvoorzienend worden in de eiwitbehoefte. Nederland heeft hiervoor de Nationale Eiwitstrategie in het leven geroepen met als doel meer eiwitten van eigen bodem. Hoewel Nederlandse akkerbouwers best willen is het opzetten van een lokale keten voor peulvruchten niet gemakkelijk. Op verschillende punten in de keten brengt De eiwitgewassen komen al enkele decennia uit andere delen van de wereld waar de kosten voor teelt en verwerking lager liggen. Consumenten eten tegenwoordig negen keer minder peulvruchten dan in 1950. De grootste afzetmarkt voor peulvruchten is momenteel diervoeder en aan die afzet verdient een teler niet veel. Wat zijn de grootste uitdagingen in het vermarkten van Nederlandse peulvruchten?

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen