Skip to content

Gezondheidszorg wil Europese eiwitstrategie en gezonde voedselomgeving

Het zou kortzichtig zijn de gezondheidszorg niet te betrekken bij de gesprekken over voedselbeleid, vindt de gezondheidscoalitie.

Gezondheidszorg eiwittransitie

Foto: Canva

Een coalitie van Europese gezondheidsorganisaties benadrukt in een brief aan de Europese Commissie het belang van de eiwittransitie voor een gezonder, duurzamer voedselpatroon. Deze gezondheidscoalitie wil betrokken worden bij het maken van nieuw Europese landbouw- en voedselbeleid.

De belangenorganisaties van Europese gezondheidszorg betreuren het gebrek aan vertegenwoordiging van de gezondheidszorg in gesprekken over landbouw- en voedselbeleid. Bij deze gezondheidscoalitie zitten belangenorganisaties zoals de European Public Health Alliance, de European Stroke Organisation, Caring Doctors en Federazione Nutrizionisti Professionisti. De gezondheidszorg was eerder niet betrokken bij het opstellen van het advies van de Strategische Europese dialoog aan de commissie. Deze landbouwadviesgroep stelt dat er een actieplan moet komen om de productie van plantaardige eiwitten te stimuleren.

Lees ook: EU-lidstaten doen oproep voor Europese eiwitstrategie

Ongezond voedselpatroon veroorzaakt gezondheidscrisis

Het zou kortzichtig zijn de gezondheidszorg niet te betrekken bij de gesprekken over voedselbeleid, vindt de gezondheidscoalitie. In de brief spoort de gezondheidscoalitie de commissie aan snel met een plantaardig actieplan te komen. De EU geeft jaarlijks € 700 miljard uit aan het behandelen van niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. De oorzaak van het gros van deze ziekten is een ongezond voedselpatroon. “Het niet prioriteren van beleid gericht op preventieve gezondheidsmaatregelen dreigt onze huidige gezondheidscrisis te verergeren. We hebben nu systematische verandering nodig”, zegt Dr. Milka Skoloviƈ, directeur-generaal van de European Public Health Alliance.

Lees ook: Groningse De Wrede is ei-wethouder door sterk en breed beleidsplan

Beleid voor gezondere voedselomgeving nodig

De gezondheidscoalitie wil meer beleid gericht op het gezonder maken van de voedselomgeving in de Europese Unie. Naast een Europees plantaardig actieplan, wil de coalitie geen btw op duurzame en gezonde producten. De coalitie wil met beleid de producenten verplichten tot herformulering van bewerkte producten naar een gezondere samenstelling. Een strikter reclamebeleid voor ongezonde voedselproducten moet voorkomen dat kinderen en jongeren te veel worden verleid tot ongezond eten. Etikettering van voedselproducten moet begrijpelijk en transparant zijn en de Nutri-score verplicht.

Gezonde kant-en-klaarmaaltijden

De gezondheidscoalitie richt zijn pijlen vooral op kant-en-klaarmaaltijden. Deze maaltijden bevatten drie zoveel zout en twee keer zoveel vlees dan een gemiddelde Europese maaltijd. Grote supermarkten, fastfoodketens en foodservice kunnen direct invloed uitoefenen op de samenstelling van deze maaltijden. Een beleid dat deze maaltijden in lijn brengt met internationale gezondheidsstandaarden reduceert niet alleen gezondheidskosten, maar ook de milieubelasting van de voedselketen.

Meepraten in de Europese Raad voor Landbouw en Voedsel

Tijdens het nieuwe ambtstermijn van EU-voorzitter Ursula von der Leyen zal zij een nieuwe visie ontwikkelen op landbouw en voedsel. Hierbij zal zij worden geadviseerd door de Europese Raad voor Landbouw en Voedsel (EBAF), net afgelopen week opgericht. Alle belanghebbenden in de voedselketen kunnen de komende weken solliciteren voor lidmaatschap van de Raad. In een brief geven Europese belangenorganisaties voor gezondheidszorg aan bij de Raad te willen.

Nederlandse TAPP-coalitie wil boodschappenkaart voor gezond voedsel

De Europese discussie over een gezonder voedselbeleid loopt parallel met een discussie in de Nederlandse politiek. De TAPP-coalitie, een organisatie die zich hard maakt voor de eerlijke beprijzing van vlees, wil een gratis boodschappenkaart invoeren voor gezond voedsel. Het voorstel werd door de TAPP-coalitie ingediend bij de vaste Kamercommissie voor Financiën. De boodschappenkaart is een alternatief voor maatregelen die op veel weerstand stuiten, zoals 0% btw op groenten en fruit en de suiker- en vleestaks. Ook hier benadrukt de TAPP-coalitie het belang van een gezonder en plantaardiger voedselpatroon nu het aantal patiënten met overgewicht en niet-verdraagbare ziekten toeneemt.

Snel delen