In Nederland wordt weinig soja geteeld. Foto: NL Soja
In dit artikel
Tempeh en tofu winnen aan populariteit, maar de herkomst van de grondstof soja staat ter discussie. Nederlandse initiatieven zoals Schouten Europe en NL Soja verkennen de mogelijkheden om lokaal geteelde soja te gebruiken voor deze producten. Welke kansen zijn er?
Schouten Europe heeft veel ervaring met het produceren van tempeh. âIn plaats van soja uit het buitenland gebruiken we liever Nederlandse sojabonen of veldbonenâ, vertelt Mark van Noorloos namens het bedrijf. âDaarom zijn we in 2023 in samenwerking met Agrifirm de haalbaarheid van een lokale keten van tempeh producten op basis van Nederlandse soja en veldbonen gaan onderzoeken. Dat jaar werd gestart met 1 hectare sojateelt bij telers in Woudrichem. Afgelopen jaar zijn nog meer telers bij deze samenwerking betrokken. Zij hebben verschillende rassen soja geteeld.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp