Lidl heeft het assortiment vleesvervangers gezonder gemaakt. Foto: Lidl Nederland
In dit artikel
Supermarkt Lidl heeft de receptuur van het gehele assortiment vleesvervangers aangepast. Er zit minder zout in de producten en er zijn negen geheel plantaardige vervangers bijgekomen.
Lidl heeft het zout gereduceerd in de producten. In de vegan balletjes en rulgehakt is het zoutgehalte met 30% verlaagd. De supermarkt zegt ook dat de smaak en textuur van de plantaardige vleesvervangers zijn verbeterd. Chantal Goenee, specialist duurzaamheid en gezondheid Lidl Nederland: “De aanpassingen van ons assortiment zijn een belangrijke stap in het versnellen van de eiwittransitie en het gezonder maken van ons assortiment. Door meer plantaardige alternatieven aan te bieden en deze verder te verbeteren op smaak en voedingswaarden, maken we het voor onze klanten makkelijker om bewuste keuzes te maken.”
Vleesvervangers in Schijf van Vijf
Vleesvervangers moeten aan een aantal eisen voldoen om als gezond gemarkeerd te worden door het Voedingscentrum. 20% van de calorieën moet bestaan uit eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of B12. Daarnaast mag het niet te veel verzadigd vet bevatten (minder dan 2,5 gram per 100 gram), geen toegevoegd suiker en niet te veel zout (minder 1,1 gram per 100 gram). Dat laatste punt is iets waar veel vleesvervangers nog niet aan voldoen. In 2023 deed Proveg onderzoek naar hoeveel vleesvervangers in de Schijf van Vijf vallen. Toen voldeed 13% van de onderzochte vleesvervangers aan de eisen.
Doelen Lidl
Deze stap past in de doelen die Lidl Nederland heeft gesteld. De supermarkt wil de het aandeel plantaardige eiwitten in de verkoop verhogen tot 60% en wil dat 38% van de verkopen in 2025 voldoet aan de Schijf van Vijf.