Volgens FNLI worden toeleveranciers van de horeca en cateringbranche hard getroffen door de coronamaatregelen. Foto: Canva
In dit artikel
De FNLI, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, roept ketenpartijen op om samen te overleggen over bijzondere coronamaatregelen. Zonder een gezamenlijke aanpak van ketenpartijen is de sluiting van veel bedrijven een realistisch scenario volgens FNLI.
De organisatie haalt daarbij cijfers aan van het FoodService Instituut. Volgens het Instituut is het verlies voor de foodservice € 7,1 miljard in het op een na somberste scenario van de coronacrisis. De horeca wordt met een min van 41,5% het hardst getroffen, aldus het instituut.
Voortbestaan van kleinere leveranciers
Volgens FNLI worden toeleveranciers van de horeca en cateringbranche hard getroffen door de coronamaatregelen. ‘Het voortbestaan van veel, vooral kleinere leveranciers staat daarmee op het spel. Het is in het belang van de gehele keten dat deze tak van de voedselketen zo snel mogelijk weer op gang komt’, zo schrijft de FNLI in haar verklaring. Volgens de organisatie kan dat alleen, nadat de overheid het signaal voor opengaan heeft gegeven, als er ‘adequate afspraken over een gecoördineerde en verantwoorde opstart van de out-of-home activiteiten’ tussen de partijen worden gemaakt.
Inspanning van banken
FNLI richt de oproep aan het CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten, Koninklijke Horeca Nederland en Veneca, de vereniging voor cateringorganisaties. Maar daarnaast is inspanning van banken, kredietverzekeraars en vastgoedorganisaties ook essentieel, aldus de levensmiddelenorganisatie. Zij wil daarnaast samen met de ketenorganisaties in gesprek met de overheid over de bijzondere maatregelen die nu gelden.