Groothandel in groente en fruit. Handelaren in voedingsmiddelen realiseerden met 6% de grootste stijging in vergelijking met vorig jaar. Foto: ANP
In dit artikel
Groothandels in voedingsmiddelen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 6% meer omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd boekten groothandels in landbouwproducten als enige sector een negatief resultaat, min 1,4%.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. De totale omzet van alle sectoren in de groothandel samen steeg met 2,2% ten opzichte van een jaar eerder. Handelaren in voedingsmiddelen realiseerden met 6% de grootste stijging in vergelijking met vorig jaar. De omzet in landbouwproducten daalde opnieuw, maar is met een daling van 1,4% minder fors dan de omzetdaling in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen kampten handelaren met een omzetdaling van bijna 6%.
Faillissementen
In het eerste kwartaal gingen er 78 bedrijven in de groothandel failliet, tegen 104 bedrijven in het laatste kwartaal van 2019. Dat is het laagste aantal faillisementen in een kwartaalperiode sinds het begin van de reeks vanaf 2009. In de cijfers over de eerste drie maanden van het jaar is de coronacrisis nog niet of nauwelijks zichtbaar, aldus het CBS. Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kan een paar weken zitten.
Sterkste daling vertrouwen ooit
In het tweede kwartaal van dit jaar is het ondernemersvertrouwen in de groothandel fors onderuitgegaan. De gegevens over het ondernemersvertrouwen zijn verzameld in de maand april. De stemmingsindicator voor ondernemers in de groothandel daalde naar -34, tegen ruim +12 in een kwartaal eerder. Dit is de sterkte afname ooit gemeten.
Een vergelijkbaar beeld was ook zichtbaar bij andere bedrijfstakken. Het vertrouwen van het totale bedrijfsleven nam in het tweede kwartaal af tot -37,2, tegen +6,4 een kwartaal eerder. Ondernemers waren vooral somber over de omzetverwachting voor de komende maanden. Die indicator nam af van +13 in het eerste kwartaal naar -62 in het tweede kwartaal. Ook verwachten groothandels dat zij minder personeel nodig hebben in het tweede kwartaal.