Skip to content

Supermarkten moeite met ketens in kaart brengen

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Herbert Wiggerman

Foto: Herbert Wiggerman

Het blijft voor supermarkten lastig om sommige complexe voedselketens tot op productniveau in kaart te brengen.

Dat meldt branchevereniging CBL bij het publiceren van het rapport Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO).

Het grootste deel van de supermarktbranche had in 2019 IMVO-beleid (97%) en de meeste supermarkten (88%) hadden het ook geïntegreerd in de bedrijfsvoering.

Geïdentificeerde risico‘s

Uit het rapport blijkt dat vorig jaar 69% van de supermarkten, 9% meer dan een jaar eerder, een actueel overzicht heeft van de productieketens. 68% heeft inzichtelijk wat de risico’s op negatieve impact in de keten zijn en 92% heeft de geïdentificeerde risico’s geprioriteerd. In het rapport staat dat sommige retailers de eerstelijns- en de tweedelijnsproductielocaties inzichtelijk hebben. Andere werken nog aan het inzichtelijk krijgen van deze schakels.

Als voorbeeld wordt de tomatenketen van Superunie genoemd. Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde besteedde aandacht aan de werkomstandigheden van seizoensarbeiders, veelal migranten in het zuiden van Italië waar tomaten geteeld worden. ‘Producten uit hoge risicolanden en producten die in de aandacht staan, zoals tomaten geteeld in Italië, hebben voor Superunie prioriteit’, zo staat in het rapport. Superunie is dan ook samen met leveranciers nagegaan of er in dit deel van de keten wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden op het gebied van sociale werkomstandigheden. Superunie heeft geen aanwijzingen van uitbuiting van seizoensarbeiders gevonden.

Concrete acties

De grootste uitdaging voor de supermarkten blijkt het opstellen van een plan van aanpak met concrete acties om risico’s te verkleinen. 53% stelt dat het acties heeft opgesteld en 74% heeft doelstellingen opgesteld.

Supermarkten benoemen de complexiteit van een handelsketen als belemmering om IMVO-maatregelen in de handelsketen door te voeren. Ook de mogelijkheid om leveranciers verder in de keten te beïnvloeden en concurrentiebeding worden genoemd als belemmeringen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur