Foto: DPA
In dit artikel
Tönnies wil inspelen op de dierenwelzijnstrend en spreekt zich uit voor een heffing op vlees om de consument te dwingen mee te betalen aan de verbetering. Dat heeft het leidende Duitse slachterijconcern maandag 20 juli bekendgemaakt.
Het pleidooi voor de vleestaks kwam maandag naar voren bij de presentatie van een plan van aanpak waarmee ook de woon- en werkomstandigheden van het personeel zullen worden verbeterd. Wat betreft dat laatste ging concurrent Westfleisch de marktleider enkele weken geleden al voor. De vleesindustrie in Duitsland is na de coronabesmettingen onder zware politieke en maatschappelijke druk komen te staan.
Varkens van welzijnsniveau 2
Het concern beoogt volgens dit programma om bij het grootste deel van het aantal te slachten varkens over te schakelen op varkens van welzijnsniveau 2 van het label van de Initiative Tierwohl (ITW). Het gaat daarbij om het niveau ‘Stallhaltung plus’ met onder meer minstens 10% meer stalruimte dan wettelijk voorgeschreven. Het aantal te slachten varkens van niveau 3, dat voorziet in een buitenuitloop bij de stallen, wordt door Tönnies opgekrikt naar 3.000 per week. Tevens wil het concern varkenshouders die investeren in openfrontstallen financieel steunen.
Politieke consensus is groot
De vleestaks waar Tönnies zich voor uitspreekt, is een gedachte van de regeringscommissie, die eerder deze zomer met aanbevelingen kwam over dierenwelzijn. Met behulp van financiering via de vleestaks moet de varkenshouderij (en de overige veehouderij trouwens ook) volgens de commissie de komende 20 jaar naar het hoogste welzijnsniveau van het komende Duitse staatslabel worden opgekrikt. In die zin loopt Tönnies dus eigenlijk op een waarschijnlijk sowieso onvermijdelijke ontwikkeling vooruit. De politieke consensus over de zaak is namelijk groot.
Uitgebreid hygiëneconcept
Om nieuwe coronabesmettingsproblemen onder het personeel in de slachterijen te voorkomen, heeft het concern een uitgebreid hygiëneconcept opgesteld. Daarbij is samengewerkt met de autoriteiten in Noordrijn-Westfalen. Kern van het concept vormen nieuwe luchtfilterinstallaties. Juist de lucht in de slachterijen zorgde voor een relatief hoge virusdruk, zo kwam eigenlijk nog maar pas recent aan het licht.
Vast aangesteld personeel
Daarnaast gaat Tönnies, in eerste instantie in zijn hoofdvestiging in het Westfaalse Rheda-Wiedenbrück, over op vast aangesteld personeel en verbetering van de huisvesting van het veelal uit Oost-Europa afkomstige personeel. Van uitzendkrachten en externe arbeidsbemiddelaars zal geen gebruik meer worden gemaakt. Daarmee wordt al per 1 september een begin gemaakt. Ook hier is sprake van een vooruitlopen op een onvermijdelijke ontwikkeling, want de regering heeft al aangegeven dat er een verbod op de aanstelling van uitzendkrachten zal worden ingesteld.