Skip to content

Holistische voedselvisie, maar zonder glastuinbouw

Updated on:
Column
Sustainable food
Komkommerkassen bij de Russische stad Sotsji. De toekomst van het wereldwijd voedselsysteem kan niet zonder bedekte teelt. - Foto: Dmitry Feoktistov/TASS/ANP

Komkommerkassen bij de Russische stad Sotsji. De toekomst van het wereldwijd voedselsysteem kan niet zonder bedekte teelt. - Foto: Dmitry Feoktistov/TASS/ANP

Holistisch betekent ‘alomvattend’. Maar de Wageningse finalisten van de Rockefeller visieprijs laten de glastuinbouw buiten beschouwing in hun holistische visie op het voedselsysteem van 2050.

Een team van Wageningse onderzoekers is tot de finaleronde van de Food System Vision Prize van de Rockefeller Foundation doorgedrongen. Het team staat onder leiding van Imke de Boer hoogleraar dierlijke productiesystemen. Mogelijk verklaart dat de zeer summiere rol van groenteteelt in de ‘holistische visie op een gezond en circulair voedselsysteem’ die uit 1.300 inzendingen bij de laatste tien terecht is gekomen.

Lees verder onder de tweet

Weg met lege calorieën

De korte samenvatting: “Akkerbouwers verbouwen in 2050 meerdere gewassen in strokenteelt, varkens en kippen eten alleen biomassa die niet geschikt is voor menselijke consumptie. Plantaardig en gezond voedsel is aantrekkelijk, makkelijk toegankelijk en de logische keuze. Nederlanders eten meer lokale en plantaardige producten.”

“Reclames op frisdranken en andere producten met lege calorieën zijn verboden. Ook hebben alle huizen zonnedaken of groene daken. Economische welvaart wordt in 2050 gemeten aan de hand van het Bruto Maatschappelijk Product in plaats van het Bruto Nationaal Product.”

Wel groenten uit urban farms en voedselbossen

Een wat langere samenvatting is te vinden in dit document. Hierin komt twee keer het woordje groenten voor, en die worden dan verbouwd in urban farms, voedselbossen of privétuintjes. Kassen passen niet in de visie? Terwijl toch de grootste bedrijven ter wereld, de techreuzen als Microsoft, Google, Amazon en Tencent juist naar de bedekte teelt kijken, waar met gebruikmaking van robotisering, algoritmes en artificiële intelligentie op elke plek in de wereld een goed renderende teelt is op te zetten.

Het holistische aan de visie is dat er niet alleen wordt gewerkt aan gezond, schoon en voldoende voedsel, maar ook naar natuur, landschap en biodiversiteit wordt gekeken. Toch zou het de moeite lonen om naar de échte finale in december van dit jaar toe nog een paar gezaghebbende glastuinbouw-denkers bij de visievorming te betrekken.

Snel delen