Foto: Mark Pasveer
In dit artikel
Melk van koeien die met gras zijn gevoerd is veel beter voor het milieu dan ‘melk’ die rechtstreeks uit soja is geproduceerd.
Dit stellen onderzoekers van de universiteiten van Nottingham en Bristol in de online-publicatie JAAN.
Geen ontbossing nodig
Hun eerste punt is dat er voor gras-gebaseerde melkproductie geen soja en palmschroot nodig is, en dus geen ontbossing in de tropen. Als echter soja wordt ingezet, is de weg via de koe veel efficiënter dan via rechtstreekse bewerking. Uit twee kilo soja kan via de rechtstreekse weg en na toevoeging van water ongeveer 6 liter sojadrank worden gemaakt. Dezelfde hoeveelheid soja kan via de koe tot 71 liter echte melk opleveren.
Vanwege genoemde negatieve gevolgen voor de biodiversiteit in de tropen is het volgens de onderzoekers het meest gewenst om raap of andere eiwithoudende grondstoffen uit de eigen regio gebruiken, naast gras.
Initiatieven mislukken
Rond 2004 en 2006 zijn dan wel initiatieven gestart om voortaan alleen nog maar duurzame soja en duurzame palmproducten te gebruiken voor veevoer en andere toepassingen, maar deze initiatieven lijken op een mislukking uit te lopen. De Britse onderzoekers constateren dat zelfs veevoergigant Cargill zich zorgen maakt over de resultaten van de ronde tafel-overeenkomsten voor verantwoordelijke soja en palm.
Britse veganistenorganisaties brengen tegen het onderzoek in dat sojagebruik toch voordelen heeft boven het drinken van melk. Koeien stoten bij de melkproductie namelijk nog steeds grote hoeveelheden methaan uit, is hun stellen. Daarbij maken zij bezwaar tegen de inzet van dieren voor productiedoeleinden.