Minister van landbouw Carola Schouten. - Foto: Sem van der Wal/ANP
In dit artikel
Nederland blijft ondanks de Nationale Eiwitstrategie de komende jaren inzetten op het verduurzamen van de internationale soja-keten en op de Europese regelgeving voor de duurzaamheid van de import van agrogrondstoffen.
Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel Nederland en Europa inzetten op het verminderen van de afhankelijkheid van de import van eiwit (en daarmee soja) van buiten Europa, zal Nederland in de nabije toekomst significant afhankelijk blijven van deze importen, aldus Schouten.
Niet binnenlands te produceren
Ze noemt drie argumenten: “Ten eerste is de huidige Nederlandse vraag naar soja niet binnenlands te produceren, daarvoor zou 198% van het Nederlands akkerbouwareaal nodig zijn. Ten tweede bevat de rond de evenaar geproduceerde soja meer eiwit en essentiële aminozuren, wat het zo geschikt maakt voor veevoer. Ten slotte kan Europese soja nu niet concurreren met de lage prijs van geïmporteerde soja”, aldus Schouten.
Nationale Eiwitstrategie
Met de Nationale Eiwitstrategie zoekt het ministerie toch een oplossing om de zelfvoorzieningsgraad van plantaardige en alternatieve eiwitten te verhogen. De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van een voedselsysteem dat afhankelijk is van importen duidelijk gemaakt. “Ik benadruk daarom het belang van korte ketens, en van voedsel en veevoer dat in de omgeving wordt geproduceerd”, aldus Schouten.
In de Nationale Eiwitstrategie wordt ingezet op het telen van (nieuwe) eiwitrijke gewassen in de akkerbouw, het beter gebruiken van rest- of nevenstromen en innovatie van alternatieve eiwitbronnen zoals algen, bacteriën of aquacultuur.
Schouten verwacht de strategie dit najaar te presenteren.