Skip to content

Deze rol speelt Zuid-Amerika in food- en agribusiness

Updated on:
Business
Achtergrond
Soja is voor Argentinië het belangrijkste gewas en vertegenwoordigt ruim de helft van de landbouwexport van het Zuid-Amerikaanse land. - Foto: Canva/fotokostic

Soja is voor Argentinië het belangrijkste gewas en vertegenwoordigt ruim de helft van de landbouwexport van het Zuid-Amerikaanse land. - Foto: Canva/fotokostic

Iedereen kent de agrarische producten uit Zuid-Amerika: soja uit Brazilië, koffie uit Colombia, rundvlees uit Argentinië en bananen uit Ecuador. Maar er is meer, want de landen van dit vierde grootste continent zijn leveranciers van verschillende grondstoffen voor de wereldwijde agribusiness. Een overzicht.

Argentinië: grootste exporteur sojameel en -olie ter wereld

Argentinië is met een export van $ 42 miljard een belangrijke landbouwexporteur. Soja is het belangrijkste gewas en vertegenwoordigt ruim de helft van de landbouwexport. Het is de grootste exporteur van sojameel en -olie ter wereld en de op twee na grootste exporteur van sojabonen.

De export van granen, vooral mais en tarwe, is daarna het belangrijkst en goed voor 18% van het totaal. Het belang van graan en oliezaden is groot en vormt 70% van de landbouwexport. De export van wijn en fruit, zoals citroenen, appels en peren, neemt toe. Die van vlees en zuivelproducten is de afgelopen jaren afgenomen.

Brazilië: ’s werelds grootste exporteur van pluimvee

Brazilië is de op twee na grootste landbouwexporteur ter wereld. De waarde van die export bedroeg het afgelopen jaar ruim $ 97 miljard. Het is ’s werelds grootste exporteur van pluimvee, de op een na grootste exporteur van rundvlees en de op drie na grootste exporteur van varkensvlees.

Het is de op twee na de grootste producent van mais. Door het lange, tropische groeiseizoen zijn twee oogsten in een jaar mogelijk. Het land is koploper in de wereld in de export van sinaasappelsap en producent en exporteur van suiker. Naast cashewnoten en paranoten wordt fruit, zoals avocado, ananas, papaja en meloen, geëxporteerd.

Chili: fruit en noten belangrijkste exportproducten

Chili is de op drie na grootste landbouwexporteur in Zuid-Amerika, met een jaarlijkse export van $ 19 miljard. Fruit en noten vormen met $ 6 miljard de belangrijkste exportproducten, gevolgd door zalm en andere vissoorten.

Andere belangrijke sectoren zijn cellulose en papier, wijn en rundvlees. Chili produceert veel noten, kersen, bessen, avocado’s en mandarijnen. Tafeldruiven en appels spelen een ondergeschikte rol. Het gebrek aan water vormt een toenemende zorg in verschillende regio’s.

Colombia: in koffie hoofdrolspeler op wereldmarkt

Colombia is de zevende landbouwexporteur van de regio, met gemiddelde exportinkomsten van $ 7 miljard per jaar. Koffie en bloemen nemen bijna twee derde van de Colombiaanse landbouwexport voor hun rekening. Fruit, vooral bananen, mango’s en fruitpulp, en suiker zijn ook belangrijke producten voor de export.

Met koffie blijft Colombia een hoofdrolspeler op de wereldmarkt en is na Brazilië en Vietnam de grootste exporteur met een export van 700.000 ton. Met bloemen staat het land op de tweede plaats in de wereld, na Nederland, met de Verenigde Staten als voornaamste afnemer.

Colombiaanse boer met bananen. Naar schatting zijn er 15 miljoen kleine boeren in Zuid-Amerika die samen meer dan 50% van de Zuid-Amerikaanse voedselproductie voor hun rekening nemen. - Foto: Canva/Frank Merino
Colombiaanse boer met bananen. Naar schatting zijn er 15 miljoen kleine boeren in Zuid-Amerika die samen meer dan 50% van de Zuid-Amerikaanse voedselproductie voor hun rekening nemen. - Foto: Canva/Frank Merino

Ecuador: aandeel van 30% op wereldmarkt voor bananen

Ecuador exporteert ongeveer voor $ 9 miljard per jaar aan landbouwproducten en is hiermee de op vier na grootste exporteur in de regio. De landbouwexport is divers: bananen, garnalen, tonijn, bloemen en cacao. Bananen zijn het belangrijkste exportproduct en hiermee heeft het land naar schatting een wereldmarktaandeel van 30%.

Garnalen, schaal- en schelpdieren en ingeblikte tonijn spelen een belangrijke rol in de export. Rozen zijn het op drie na grootste agrarische exportproduct. Ecuador is na Nederland en Colombia de grootste exporteur van verse bloemen.

Peru: versterkt exportpositie met onder andere avocado‘s

Peru exporteert per jaar zo’n $ 8 miljard aan landbouwproducten. Daardoor komt het land als zesde uit op de Latijns-Amerikaanse ranglijst van landbouwexporteurs. Vismeel en visolie vertegenwoordigen met $ 2 miljard het grootste deel van de export. Fruit en noten maken 15% van de export uit. Samen met koffie, vis, schaaldieren en groenten vormen zij de vijf grootste exportsectoren van de Peruaanse agribusiness.

Door de sterke toename van de verbouw van avocado’s, asperges, cranberry’s en pepers heeft Peru zijn exportpositie op de internationale markt versterkt.

Overige landen

In de overige, niet beschreven, landen is wel een groot deel van de beroepsbevolking werkzaam in de landbouw, maar de absolute waarde van het agrarische BBP (bruto binnenlands product) is relatief laag. Naar schatting zijn er 15 miljoen kleine boeren in de regio die samen meer dan 50% van de Zuid-Amerikaanse voedselproductie voor hun rekening nemen, zo blijkt uit cijfers van OECD-FAO.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur