Skip to content

Opnieuw oproep voor lagere btw op groente en fruit

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: Herbert Wiggerman

Foto: Herbert Wiggerman

GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en de coalitie Gezonde Boodschappen hebben de Tweede Kamer een petitie aangeboden waarin ze pleiten voor het verlagen van het btw-tarief op groente en fruit.

Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB ondersteunt de oproep. Redmar Wolf, Hoogleraar Algemeen Belastingrecht, noemt verlaging van het btw-tarief ‘laaghangend fruit’ om te werken aan een gezondere maatschappij. “Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Het is nu tijd om het middel van een extra laag btw-tarief gericht in te zetten”, zegt Wolf. Volgens hem leidt een lager btw-tarief op groente en fruit tot gezondere keuzes en voor een weerbaardere bevolking. Volgens de hoogleraar biedt het belastingrecht de mogelijkheid om het btw-tarief op groente en fruit te verlagen.

Minder groente en fruit gekocht

Het kabinet verhoogde het btw-tarief op groente en fruit per 1 januari 2019 gelijk met de generieke verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9%. Uit onderzoek van GroentenFruit Huis blijkt dat ongeveer 18% van de consumenten zegt minder fruit te kopen en 14% zegt minder groente te kopen als gevolg van de btw-verhoging.

De aanbieders van het manifest hopen dat de Tweede Kamer snel in actie komt, mede vanwege de coronacrisis. Mensen met overgewicht en diabetes lijken meer klachten te hebben als ze geïnfecteerd worden met het coronavirus.

Geen wijziging in huidige kabinetsperiode

Het btw-tarief op groente en fruit is al lang onderwerp van discussie in Den Haag. Tijdens een debat in de Tweede Kamer herhaalde landbouwminister Carola Schouten dat het kabinet het btw-tarief op groente en fruit deze kabinetsperiode niet gaat verlagen, al sluit ze ze een effect van een dergelijke maatregel niet uit. De Partij voor de Dieren vroeg opnieuw om een verlaging van het btw-tarief. De partij werkt zelf aan het verhogen van de de belasting op vlees, via een vleestaks.

Problemen

In 2019 zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat een een btw-verlaging zo’n € 350 miljoen kost en veel problemen bij de Belastingdienst oplevert. Hij betwijfelt bovendien of een lager btw-tarief ook leidt tot lagere prijzen in de winkel.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur