Foto: ANP
In dit artikel
Verlaging van het btw-tarief voor groenten en fruit pakt goed uit voor iedereen, betoogt Janine Luten. Het bevorderen van een gezond eetpatroon verdient zich terug.
Op donderdag 8 oktober heb ik het manifest ‘Investeren in een Gezonde Toekomst’ overhandigd aan Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid. Een mooi moment waarop ik namens de medeondertekenaars van het manifest een oproep doe om het btw-tarief voor groenten en fruit te verlagen. Want groenten en fruit verdienen dat!
Niet voor het eerst
Het is niet voor het eerst dat wij ons hier samen met de medeondertekenaars, waaronder ngo’s zoals de Maag Lever Darm Stichting en het Diabetesfonds, kennisinstellingen zoals HAS Den Bosch en de Vrije Universiteit Amsterdam en overige partijen de overheid vragen het btw-tarief op groenten en fruit te verlagen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat onder andere prijs een drempel is voor consumenten om meer groenten en fruit te kopen. Voor de onderbouwing hiervan verwijs ik u naar de website GezondeBoodschappen.
Barrière
De btw-verhoging van 6 naar 9% sinds 1 januari 2020 lijkt op het eerste gezicht misschien een beperkt prijseffect te hebben, maar heeft de barrière voor veel Nederlanders om te kiezen voor groenten en fruit wel degelijk verder verhoogd. Dit treft met name de lagere inkomensgroep, die steeds meer op achterstand raakt. Uit eerder onderzoek, uitgevoerd in opdracht van GroentenFruit Huis, blijkt dat zo’n 18% van de consumenten aangeeft minder fruit te kopen en 14% minder groenten als gevolg van de btw-verhoging.
Onderzoek heeft aangetoond dat onder andere prijs een drempel is voor consumenten om meer groenten en fruit te kopen
Aandacht in landelijke pers
Eerder deze week bood ik samen met Karin Bemelmans van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en Redmar Wolf, Hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkzaam bij accountantskantoor BakerMcKenzie, het manifest al aan de Tweede Kamer aan. Dit is diverse nieuwsmedia opgevallen en heeft al veel aandacht opgeleverd in de landelijke pers.
Het manifest is ondersteund met een memorandum, waarin Redmar Wolf onderbouwt waarom het Europese belastingrecht voldoende ruimte biedt voor een lager btw-tarief op bepaalde productgroepen. Diverse landen om ons heen kennen al een lager btw-tarief op groente en fruit, zoals Duitsland (5%), Ierland, VK en Malta (0%) en Spanje (4%).
Tariefdifferentiatie
Bovendien is tariefdifferentiatie de overheid niet vreemd. Dit omschrijft Wolf ook in zijn memorandum. Met ingang van volgend jaar wordt dit namelijk toegepast op de overdrachtsbelasting. Hij vindt het onbegrijpelijk dat, zeker in de huidige tijd waarin we als samenleving meer dan ooit gebaat zijn bij een goede gezondheid, de overheid geen gebruik maakt van deze mogelijkheid om zo een bijdrage te leveren aan een gezondere maatschappij.
Meerwaarde gezonde leefstijl
Een gezonde leefstijl heeft namelijk grote meerwaarde voor onze samenleving. De coronacrisis maakt dat eens en te meer duidelijk. Met name bij laag opgeleide consumenten uit de lage economische klasse blijft de consumptie van groenten en fruit ver achter. Btw-verlaging op groenten en fruit maakt de productgroep voor iedereen bereikbaarder.
Recente ontwikkelingen en inzichten vragen om directe en werkende maatregelen. Daarom pleiten wij als GroentenFruit Huis samen met de overige ondertekenaars van het manifest, voor een lager btw-tarief op groenten en fruit.
Een gezonde leefstijl heeft namelijk grote meerwaarde voor onze samenleving
Btw-tarief zo snel mogelijk omlaag
Het verlagen van het btw-tarief op groenten en fruit is de meest eenvoudig te implementeren leefstijlinterventie op korte termijn. Het liefst zien we een aanpassing van een lager btw-tarief zo snel mogelijk ingaan. Mocht dit niet lukken, dan vragen we mede namens de medeondertekenaars van het manifest in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, om inzet op de verhoging van de consumptie van groenten en fruit als speerpunt mee te nemen in de diverse partijcampagne.
Tijd is rijp
De organisaties vragen om te investeren in een gezonde toekomst: het bevorderen van een gezond eetpatroon verdient zich terug. Kortom: de tijd is rijp om de vruchten te plukken van een lager btw-tarief!
Janine Luten is directeur van GroentenFruit Huis