Skip to content

Danone schrapt tot 2.000 kantoorbanen

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Danone gaat wereldwijd reorganiseren waarbij 1.500 tot 2.000 kantoorbanen worden geschrapt.

400 tot 500 banen verdwijnen bij het hoofdkantoor in Parijs, de rest bij de internationale hoofdkantoren van de verschillende productgroepen waarvan er één, dat van baby- en speciale voeding, gevestigd is Hoofddorp. Danone hoopt met die ingreep tegen 2023 € 1 miljard aan kosten te besparen.

‘Local first’

Danone gaat van een product-gerichte organisatie volledig over op landen-organisaties onder het motto ‘Local First’. Elk land krijgt daarbij de verantwoordelijkheid voor het volledige productenpakket. Die landen worden overzien door vijf regio’s waarbij Europa onder leiding komt van de Nederlander Fons Wesseling die nu directeur zuivel en plantaardige producten is. Op het hoofdkwartier in Parijs blijven in principe alleen ondersteunende functies over.

Sluiting horeca

Volgens topman Emmanuel Faber heeft de coronapandemie ‘een aantal trends in de voedingsrevolutie versneld en andere veranderd’. “Gunstig voor Danone is onder meer het toegenomen bewustzijn over de relatie tussen gezondheid en voeding en vooral over immuniteit waar gefermenteerde proteïnes en probiotica aan bijdragen alsmede de versnelde overgang op plantaardige diëten en de ‘boom’ in de e-commerce.”

De meest nadrukkelijke trend die is versneld door de pandemie is zonder twijfel die naar lokaal

Aan de andere kant wordt ook Danone geconfronteerd met de sluiting van de horeca en andere buitenshuis locaties wat vooral het flessenwater van Evian treft. Ook spelen een verwachte daling van geboorten alsmede de hogere operationele kosten door gezondheidsmaatregelen een rol.

Versnelde reorganisatie

Op grond van die ontwikkelingen heeft Danone de al eerder gelanceerde reorganisatie verder versneld. “We moeten onszelf absoluut opnieuw uitvinden, net als zoals we dat allemaal doen bij de manier waarop we leven, werken en consumeren. De meest nadrukkelijke trend die is versneld door de pandemie is zonder twijfel die naar lokaal. Dat is een systematische evolutie waarbij de diversiteit van de eetgewoonten die is geworteld in plaatselijke culturen nu wordt beschouwd als de sleutelfactor voor de veiligheid en weerbarstigheid van onze wereldwijde voedingssystemen. Het is ook een politieke trend waarbij in veel landen praten over nationale voedingssoevereiniteit sterk in opkomst is.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur