Teelt van soja. - Foto: Hans Prinsen
In dit artikel
De Franse minister voor landbouw Julien Denormandie wil dat de productie van plantaardige proteïne in drie jaar tijd met 40% wordt opgevoerd.
De minister heeft daartoe samen met organisaties van telers van oliehoudende gewassen en van veehouders een nationale strategie afgesproken. Hij stelt in eerste instantie € 100 miljoen beschikbaar en verwacht daarnaast ook investeringen van het overheidsfonds Bpifrance.
Minder afhankelijk van invoer
Frankrijk telt momenteel rond de 1 miljoen hectare met proteïnerijke gewassen zoals soja, peulvruchten, luzerne of voedergewassen. Daar zou tot 2023 400.000 hectare bij moeten komen terwijl het areaal in tien jaar tijd moet verdubbelen naar 2 miljoen hectare ofwel 8% van het totale Franse landbouwareaal. “Frankrijk is op dit moment niet autonoom genoeg bij die gewassen, of ze nu bestemd zijn voor veevoer of voor menselijke consumptie. Frankrijk produceert niet eens de helft van de eiwitrijke grondstoffen die nodig zijn om ons vee te voeren. Daarom willen we de zelfvoorzienendheid opvoeren en ons land minder afhankelijk maken van de invoer, met name van soja uit Zuid-Amerika.”
Extra inkomstenbron
“Dat is ook een milieukwestie, want door die invoer kunnen we ook verantwoordelijk zijn voor de ontbossing en voor de vernietiging van natuurlijke ecosystemen in bepaalde landen”, aldus de bewindsman. Tegelijkertijd kunnen we door die gewassen zelf te telen de biodiversiteit op ons eigen platteland verbeteren. De ontwikkeling van eitwitgewassen biedt boeren bovendien een extra inkomensbron waarmee ze zich kunnen richten op nieuwe marktsegmenten, de inkoop van kunstmest kunnen verminderen en ook minder gevoelig worden voor de prijsfluctuaties van soja op de wereldmarkt.”