Skip to content

Meerjarenplan Westfort Vleesproducten nadert voltooiing

Updated on:
Business
Achtergrond
Het bedrijf van Westfort vleesproducten in IJsselstein. Links de slachterij. Via de corridor komen de karkassen in de uitbeen- en uitsnijzaal terecht. Achter de nieuwbouw. - Foto: Herbert Wiggerman

Het bedrijf van Westfort vleesproducten in IJsselstein. Links de slachterij. Via de corridor komen de karkassen in de uitbeen- en uitsnijzaal terecht. Achter de nieuwbouw. - Foto: Herbert Wiggerman

Westfort Vleesproducten bouwt een nieuwe uitbeen- en snijafdeling. Jaap de Wit: “Na de nieuwbouw hebben we een van de modernste vleesbedrijven ter wereld.”

De eerste dozen met vlees gaan waarschijnlijk nog dit jaar de nieuwe vriezer in bij Westfort Vleesproducten in IJsselstein. Eind november wordt nog volop gebouwd aan een compleet nieuwe uitbeen- en snijafdeling, met vrieshuis. Buiten staat een kraan die geveldelen ophijst. Binnen is een groot aantal bouwvakkers met inrichting bezig. Voor Jaap de Wit, directeur supply chain bij Westfort Vleesproducten, zijn de bouwwerkzaamheden al bijna twee jaar een vertrouwd beeld.

De eerste paal is 16 maart 2019 geslagen en de nieuwbouw wordt in fases opgeleverd. De eindoplevering van de bouw staat gepland in het voorjaar van 2021. Voor die tijd zijn dus al gedeelten van de nieuwbouw beschikbaar. Met het bouwproject is een investering van ruim € 100 miljoen gemoeid.

Geen uitbreiding, maar efficiënter produceren

Het gaat niet om een uitbreiding. Het bedrijf blijft wekelijks zo’n 50.000 varkens slachten en uitsnijden. De snijafdelingen in IJsselstein en Oudewater worden samengebracht in één nieuwe ruimte. Dit moeten leiden tot een gestroomlijnd werkproces en kostenverlaging. De buffers in de productie verdwijnen.

De Wit: “Er komen minder handen aan te pas en de kans op fouten neemt af. Het werkproces wordt efficiënter, maar ook lichter voor de mensen. We hebben na de nieuwbouw een van de modernste vleesbedrijven ter wereld, met een eigen keten van leveranciers.”

Lees verder onder de foto

Jaap de Wit jr. is directeur supply chain bij Westfort Vleesproducten. De Wit vormt samen met Robbert van ’t Hoff en Egbert Kruiswijk de Westfort-directie. Van ’t Hoff is algemeen directeur en Kruiswijk commercieel directeur. - Foto: Herbert Wiggerman
Jaap de Wit jr. is directeur supply chain bij Westfort Vleesproducten. De Wit vormt samen met Robbert van ’t Hoff en Egbert Kruiswijk de Westfort-directie. Van ’t Hoff is algemeen directeur en Kruiswijk commercieel directeur. - Foto: Herbert Wiggerman

Ham van antibioticavrije varkens

De helft van de 50.000 varkens die Westfort wekelijks verwerkt, komt van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV). Dit is een keten met 300 varkenshouders, die al jaren lang een exclusieve samenwerking heeft met het Utrechtse vleesbedrijf. Westfort en KDV werken ook nauw samen aan innovaties. Speerpunten zijn big data en de ontwikkeling van een stalsysteem waarbij emissies aan de bron worden aangepakt. Dagontmesting is daarbij het toverwoord.

Een succesverhaal is de antibioticavrije varkensvleesproductie die het vleesbedrijf samen met KDV ontwikkelde. De borging gebeurt met behulp van de digitale oormerken die de varkens dragen. Daarin ligt het hele varkensleven vast. Met een gerichte begeleiding lukt het om het antibioticagebruik op varkensbedrijven met meer dan 95% terug te brengen. De hammen van deze varkens blijken zeer gewild in Italië.

Groeiend belang van vriesruimte

In de nieuwe vriezer past 10.000 ton vlees. Voldoende vriescapaciteit werd afgelopen jaren steeds belangrijker door de toenemende export naar Azië. Naast export levert Westfort aan diverse Nederlandse kanalen vlees. Dat varieert van ambachtelijke slagers tot retail. De vleesverwerking en -verpakking laat Westfort door Promessa in Deventer doen. Het contact van Westfort met de grootwinkelbedrijven is daarom veelal indirect.

Bij Westfort kriebelt het niet om zelf in de vleesverwerking te stappen. Met de nieuwbouw zitten ze nog volop in de uitvoering van hun masterplan, met een looptijd van zo’n acht jaar. De Wit: “We hebben voorlopig de handen vol om dit traject tot een goed einde te brengen.”

Desondanks zegt hij geen ‘nooit’ als het gaat over vleesverwerking. De huidige uitsnijderij in IJsselstein komt vrij. Het kan zijn dat ze daar op termijn toch ervaring gaan gaan opdoen in de verwerking en verpakking van vlees.

Verbeteringen in dierenwelzijn

Het jaar 2020 begon voor Westfort met een soort nachtmerrie. Het bedrijf werd landelijk nieuws door beelden die een dierenactivist heimelijk maakte. Daarop zijn varkens te zien die worden geslagen met een rammelaar en een kreupel dier dat wordt opgetild aan zijn staart. De Dierenbescherming en Eyes on Animals zijn gevraagd mee te denken om het dierenwelzijn te borgen.

Een aantal aanpassingen is direct doorgevoerd. Het opdrijven met peddels gebeurt niet meer. Ook is het rustiger in de wachtstal voor de varkens. Eigenlijk werkt het even snel als voorheen, betoogt De Wit. Een varken is van nature nieuwsgierig en loopt zelf wel. Westfort test hoe licht kan helpen om de varkens in de juiste richting te bewegen.

De belangrijkste verandering is dat de medewerkers veel betere instructies hebben hoe ze met de varkens moeten omgaan. Het is duidelijk wat van hen wordt verwacht. De Wit vertelt dat dierenbeschermers ieder moment welkom zijn om te zien hoe bij Westfort met de varkens wordt omgegaan.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur