Skip to content

Productiewaarde Duitse landbouw daalt

Foto: Canva

Foto: Canva

De productiewaarde van de Duitse landbouw daalt dit jaar met 3,8% naar € 56,3 miljard. Dat is de voorlopige raming van het Bundesinformationszentrums Landwirtschaft (BZL).

De daling trof praktisch alle takken. De graanteelt bijvoorbeeld produceerde voor een bedrag van € 7 miljard. Dat is een minus van 2,7% ten opzichte van 2019, uitgaande van een opbrengst van € 167 per ton. Op zich bekeken is dat wel 3% hoger dan een jaar eerder, maar dus niet genoeg om een hogere productiewaarde te bewerkstelligen.

Aardappel- en graanteelt

BLZ noteert dat ook 2020 weer een droog jaar was, het derde op rij. De oogst was kleiner dan in 2019, maar wel aanzienlijk groter dan in het extreem droge 2018. De aardappelteelt komt op een productiewaarde van een kleine € 2 miljard. De daling is nog veel groter (34%) dan in de graanteelt. Die scherpe daling is te wijten aan onder meer de lockdown in het voorjaar, maar ook aan de relatief grote oogst en de voorraden uit het voorafgaande jaar. Dat zette druk op het telersprijsniveau. Gemiddeld wordt de producentenprijs van dit jaar geraamd op € 174 euro per ton.

Dierlijke productiewaarde

De dierlijke productiewaarde wordt geschat op € 23,6 miljard, wat 4% minder is dan in 2019. Onder andere de varkenshouderij leverde in, maar ook de waarde van de rúndvleesproductie. De melkprijs van 2020 becijfert BLZ op € 33,50 per 100 kilo. Dat was een jaar eerder € 34,60. De productiewaarde van de melkveesector daalt als gevolg daarvan met 3,6% naar € 10,8 miljard. Niet veel beter ging het in de leg- en vleespluimveesector.

De fruitteelt zag de telersprijzen echter substantieel stijgen, namelijk met krap 12% naar € 857 per ton. Dat resulteert bij een gelijkgebleven oogst in een productiewaarde van tegen de € 1 miljard. De productiewaarde van de groenteteelt leverde daarentegen € 0,2 miljard in en komt zo op € 3,4 miljard.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur