Staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) zond de Kip-van_Morgen-wet al in maart 2018 naar de Raad van State. - Foto: ANP
In dit artikel
Terwijl het kabinet op het punt staat om zichzelf demissionair te verklaren, is de Kip-van-Morgen-wet klaar om in de Tweede Kamer behandeld te worden. Als er niets tussenkomt tenminste.
Met het besluit van PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher om zich terug te trekken als lijsttrekker voor zijn partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, is de kans groot geworden dat het kabinet vrijdag het ontslag aanbiedt. Niets is zeker tot het moment dat het besluit genomen is. In Den Haag houdt iedereen er echter rekening mee, dat dit kabinet de periode tot de verkiezingen demissionair zal zijn.
Controversiële onderwerpen
Dat betekent dat er geen nieuw beleid zal worden ingezet. De Tweede Kamer zal na het besluit van het kabinet een lijst samenstellen van zogenoemde controversiële onderwerpen. Dat zijn onderwerpen waarover pas besluiten worden genomen nadat de nieuwgekozen Kamerleden zitting hebben genomen in het parlement.
Stikstofwet
De hier en daar geopperde suggestie dat daarmee dan ook de stikstofwet (Wet stikstofreductie en natuurverbetering) in de ijskast is gezet, zal in de Eerste Kamer geen gehoor krijgen. De Eerste Kamer is deze week formeel begonnen aan de schriftelijke behandeling van de wet en er is geen argument om daaraan een einde te maken. Aan de samenstelling van de Eerste Kamer zal niets veranderen door de Tweede Kamerverkiezingen. En dus zal de senaat op 23 februari, zoals het er nu voorstaat, de stikstofwet behandelen.
De Eerste Kamer is deze week formeel begonnen aan de schriftelijke behandeling van de stikstofwet en er is geen argument om daaraan een einde te maken
Andere wetten
Anders is het met de Wet oneerlijke handelspraktijken en de Wet duurzaamheidsinitiatieven. Die liggen beide nog in de Tweede Kamer. De Wet duurzaamheidsinitiatieven (Kip-van-Morgen-wet) staat inmiddels wel op de agenda, maar vanwege corona wordt de behandeling vooralsnog naar voren geschoven. Dat die wet inmiddels klaar is voor behandeling is op zich al een klein wondertje, want staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zond de wet in in maart 2018 naar de Raad van State.
Grondige revisie
Het wetsvoorstel ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven van Keijzer heeft de afgelopen twee jaar een grondige revisie ondergaan, nadat de Raad van State in september 2018 een vernietigend oordeel had geveld over de oorspronkelijke plannen. Eigenlijk zei de Raad van State ruim twee jaar geleden: dien deze wet maar niet in. Een van de belangrijke argumenten van de Raad van State was dat met deze wet eigenlijk een deel van de taak van de wetgever buiten het parlement en de regering wordt gelegd.
Gered van de prullenbak
Het was dat in het regeerakkoord was vastgelegd dat dit kabinet met dit wetsvoorstel zou komen, anders was het wellicht schielijk in de prullenbak verdwenen. De Kip-van-Morgen-wet maakt het mogelijk dat partijen in de markt gezamenlijk afspraken maken en voorstellen doen om die vast te leggen in regels, die ook gelden voor anderen. Het moet duidelijk zijn dat er een algemeen belang is, dat er draagvlak is voor zo’n duurzaamheidsinitiatief en er moet wetenschappelijke onderbouwing zijn voor de voorgestelde plannen.
Schriftelijke behandeling afgerond
De schriftelijke behandeling in de Tweede Kamer van de wet is afgerond en de Kamer kan er nu met de staatssecretaris over debatteren. Dat kan ook met een demissionaire staatssecretaris.