Hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Foto: ANP
In dit artikel
In een aankondiging voor een uitzending van Zembla claimen de makers dat Rabobank schuld erkent voor problemen in de landbouw. Rabobank is verbaasd over die uitleg.
Rabobank erkent voor het eerst dat de bank ‘schuld heeft’ aan een sterke reducering van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Dat stelt het TV-programma Zembla in de aankondiging voor de uitzending van donderdag 28 januari ’Het excuus van de Boerenleenbank’.
Zembla heeft onder meer gesproken met Bas Rüter, directeur duurzaamheid van Rabobank. Rüter wordt als volgt aangehaald in de aankondiging van Zembla: “Als je alleen focust op de crisis in de landbouw, dan zijn wij natuurlijk de financier van de landbouw zoals die nu is. En dat betekent ook dat de problemen die daarmee samenhangen door ons gefinancierd worden. Wij dragen als bank medeverantwoordelijkheid voor hoe het systeem nu is.”
Rabobank verbaasd
Rabobank is verbaasd over de manier waarop de uitzending nu is aangekondigd. Een woordvoerder noemt het persbericht van Zembla een ‘te ruime interpretatie van wat in de uitzending wordt gezegd’. Ze verwijst naar een statement op de website van Rabobank waar een nadere uitleg staat over de rol van Rabobank in de verduurzaming van land- en tuinbouw.
Verduurzamen reikt veel verder dan overstappen op biologische landbouw
In een toelichting geeft de bank aan volop in te zetten op verduurzaming en wijst op haar rol in het herstel van de Nederlandse bodem. Volgens de woordvoerder is het jammer dat er niet meer ingegaan wordt op wat de sector en de bank allemaal al doet voor verduurzaming. In de toelichting geeft de bank aan dat ‘verduurzamen veel verder reikt dan overstappen op biologische landbouw. Die overstap vraagt een enorme investering van een agrarisch bedrijf, voor velen is die stap ineens te groot en niet realistisch. Een investering moet zich immers kunnen terugverdienen’.
Biologische bedrijven
Rabobank wordt onder meer verweten dat het voor biologische bedrijven lastig is om de financiering rond te krijgen. Zembla heeft gesproken met ‘verschillende boeren’ die willen omschakelen, maar daarvoor geen financiering konden krijgen. Dat het niet altijd lukt erkent Rüter: “Het kan zeker dat iemand met een duurzaam plan zijn financiering niet rondkrijgt, als het niet kan op de economische parameters.”
ABN Amro
Volgens Zembla speelt problemen bij de financiering van omschakeling ook bij ABN Amro. Tegenover Zembla zegt de bank: “Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de strategie van ABN Amro. Maar er is helaas niet altijd genoeg ruimte in deze specifieke markt. Soms kan een investering uit en soms niet.”