Biologisch melkveebedrijf in Duitsland. - Foto: Henk Riswick
Ruim 17% van de boeren in Duitsland is bereid over te schakelen op biologische landbouw. Een kleine 3% is daartoe vastbesloten.
Dat laat het Deutsche Bauernverband (DBV) weten op basis van zijn jaarlijkse enquête. De federatie stelt vast dat de omschakelingbereidheid zich op een hoog niveau handhaaft. Ten opzichte van vorig jaar is echter toch sprake van een lichte daling, want toen dachten ruim 18% van de agrariërs serieus na over een overstap op productie zonder chemische gewasbescherming en kunstmest. In vergelijking met eerder jaren is eerder sprake van stabilisering. Voor 2017 lag de omschakelingsbelangstelling een groot aantal jaren bij rond de 11%, aldus de bond. Enigszins afnemend is de interesse afzonderlijk bekeken in de veehouderij. Vooral de varkenshouderij is terughoudender met 11% tegen ruim 14% een jaar eerder. Licht gegroeid is de interesse in de akkerbouw: plus 1% naar ruim 17%. Los daarvan was het aantal vastbeslotenen even groot als vorig jaar.
Doelstelling haalbaar
De boerenfederatie vindt de regeringsdoelstelling van een aandeel van 20% gerekend naar het areaal nog steeds haalbaar, maar dan moet de markt wel meewerken en duidelijker kiezen voor grondstoffen van eigen Duits terrein. In veel biosegmenten wordt momenteel de grondstof en/of het eindproduct uit het buitenland betrokken maar dat is volgens de federatie niet altijd nodig. Het bio-aandeel in het landbouwareaal is (stand eind 2019) nu 10%. Het aandeel gerekend naar de bedrijven is 12%.