Flesjes en blikjes in een supermarktschap. Op alle flesjes kleiner dan 1 liter wordt vanaf 1 juli 15 cent extra geheven, vanaf 31 december 2022 komt ook statiegeld op blikjes. Foto: ANP
In dit artikel
Er komt vanaf eind volgend jaar statiegeld op blikjes. Het statiegeldbedrag per blikje wordt minimaal 15 cent.
De maatregel gaat in op 31 december 2022. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet komt ermee omdat nog steeds te veel blik als zwerfafval in het milieu belandt.
LTO Nederland is een van de organisaties die voorstander is van statiegeld op blikjes. Bliksnippers die via het voer in koeienmagen belanden, kunnen forse gezondheidsschade veroorzaken. Volgens LTO gaat het naar schatting om 12.000 koeien per jaar met schade, circa 4.000 runderen overleven het niet.
Inleverpunten nog uitwerken
Het gaat om alle soorten drankblikjes, zoals voor bier of frisdrank. Waar men deze moet inleveren, wordt verder uitgewerkt. Wel is zeker dat horeca en kleine verkooppunten niet worden verplicht om blikjes in te nemen. De ingangsdatum is volgens Van Veldhoven ‘realistisch en haalbaar’. Wel noemt ze het opzetten van een speciaal statiegeldsysteem voor blik ‘een majeure operatie’. Producenten zijn verantwoordelijk voor het opzetten hiervan en dragen ook de kosten.
2 miljard blikjes
In Nederland gaan per jaar 2 miljard blikjes over de toonbank, 150 miljoen daarvan belanden in het milieu. Vanaf 1 juli dit jaar komt er al statiegeld op kleine plastic flesjes. Op alle flesjes kleiner dan 1 liter wordt dan 15 cent extra geheven, die klanten terugkrijgen als ze het flesje inleveren.
Met het bedrijfsleven was afgesproken dat de maatregel van tafel zou gaan als het aantal blikjes in het zwerfafval met minstens 70% zou afnemen dit jaar. Vorig jaar nam het aantal juist toe met 27% en Van Veldhoven ziet nu geen concrete acties waardoor het zou verminderen. Het doel is volgens haar onhaalbaar geworden en statiegeld daarmee onvermijdelijk.
Wetgeving klaar
Het kabinet is weliswaar demissionair, maar vorig jaar oktober werd de nodige wetgeving hiervoor al klaargelegd. Het onderwerp is daarnaast niet ‘controversieel’ verklaard in de Tweede Kamer. Dat zou inhouden dat het kabinet er geen beslissingen over kan nemen. Eerder nam de Kamer al een motie aan voor statiegeld op blikjes. VVD, PVV en FVD waren hier geen voorstander van.
ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber, die al langer voor statiegeld op blik pleit, vindt het ‘ontzettend goed nieuws’ dat het kabinet deze stap zet. Volgens haar is het nodig, omdat blik ‘ontzettend slecht’ is voor dieren en de natuur.
Medeauteur: Wim Esselink