Skip to content

NFU Scotland: te veel buitenlands vlees in schappen

Updated on:
Nieuws
Retail
Foto: AFP

Foto: AFP

De National Farmers Union of Scotland (NFU Scotland) vindt dat alle grote supermarkten in het land te veel buitenlands varkensvlees en daarvan gemaakte producten in het schap hebben. NFU Scotland heeft alle winkelbedrijven daarop aangesproken.

“Afgelopen jaar heeft laten zien hoe kwetsbaar de voedingsketen kan zijn en heeft aangetoond hoeveel belang en waarde het publiek hecht aan plaatselijk, smakelijk en uit eigen land afkomstige producten. De Schotse varkensproductie is verstoord door corona en de export is moeilijker geworden door Brexit. De prijzen zijn tot onder de kostprijs gedaald, wat nog versterkt wordt door goedkope aanvoer vanuit Europa. NFU Scotland wil overduidelijk stellen dat zowel boeren als consumenten verzekerd moeten zijn dat Brits en Schots varkensvlees beschikbaar is in elk winkelschap,” aldus de organisatie.

Tesco en Asda

NFU Scotland beschuldigt vooral de twee grootste Britse supermarkten, Tesco en Asda, ervan veel te weinig Brits vlees te verkopen. In die winkels is nog niet de helft afkomstig uit eigen land, terwijl ze wel steeds beloven eigen waar te kopen en de boeren te steunen. “Sommige winkelbedrijven verdienen applaus voor hun sterke committering om binnenlands vlees te kopen, maar anderen moeten er echt een tandje bijsteken,” stelt voorzitter Andrew McCornick.

Raad en daad

NFU Scotland zal de supermarkten waar nodig met raad en daad bijstaan om de inkoop in eigen land te versterken. “We zullen de ontwikkelingen de komende weken ook nauwgezet blijven volgen. We gaan de supermarkten ook zelf bellen om te vragen of ze nu inkooporders hebben geplaatst bij Britse leveranciers,” aldus McCornick.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur