Skip to content

Lupinebonen centraal tijdens Wereld Peulvruchten Dag

Updated on:
Achtergrond
Retail
Sinds 2016 is boer Henk van Bijzonder Brabants in de Peel aan het pionieren met het telen van lupine. - Foto: Stan Verstegen

Sinds 2016 is boer Henk van Bijzonder Brabants in de Peel aan het pionieren met het telen van lupine. - Foto: Stan Verstegen

Tijdens Wereld Peulvruchten Dag op 10 februari staat de nog onbekende lupineboon in de belangstelling. De boon wordt door platform Lekker Lupine gepromoot als onderdeel van de eiwittransitie.

De Verenigde Naties heeft Wereld Peulvruchten Dag ingesteld omdat peulvruchten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde voeding en omdat peulvruchten zorgen voor verbetering van de bodemvruchtbaarheid. Ze hebben bovendien een positieve invloed op het milieu.

Kennis delen over lupine

Uit onderzoek dat Wageningen Universiteit uitvoerde in opdracht van platform Lekker Lupine blijkt dat een goede communicatie omtrent de vele voordelen van lupine essentieel is. Wanneer mensen weten dat ze met hun eetpatroon bijdragen aan hun eigen gezondheid, een gezondere bodem, een beter klimaat en een goede prijs voor de producent, raken ze nieuwsgierig en willen ze de lupineboon uitproberen. Omdat het nog aan goede recepten ontbreekt, deelt Lekker Lupine de lekkerste recepten op de website.

Makkelijke en lekkere recepten

Lokale lupinebonen zijn nu nog op beperkte schaal te koop in glazen potten in supermarkten onder het label Machandel en soms ook als gedroogde lupine. De lupineboon heeft een licht nootachtige smaak met een stevige bite. Lupine onderscheidt zich met deze structuur van andere peulvruchten, die vaak wat meliger smaken. Qua voedingswaardes is het een topper. Het behoort met ruim 36% eiwitten tot de meest eiwitrijke gewassen en bevat alle essentiële aminozuren in ook nog eens de hoeveelheid die wij nodig hebben, aldus onderzoeker Udo Prins van het Louis Bolk Instituut.

Lees verder onder de video

Lupine op de kaart

In 2016 is boer Henk van Bijzonder Brabants in de Peel gaan pionieren met het telen van lupine. Met hulp van het Louis Bolk Instituut en bio-dynamisch teler André Jurrius van ekoboerderij de Lingehof werden ieder jaar stappen voorwaarts gezet. Lupine blijkt een waardevol gewas te zijn voor op zandgrond. Om lupine meer bekend te maken als lokaal, duurzaam voedsel, zijn vier topkoks, drie mbo-koksopleidingen, HAS Den Bosch/Venlo en boer Henk het project ‘Lupine op de kaart’ gestart. Hierin wordt concreet invulling gegeven aan de Nationale Eiwitstrategie en de Europese Farm to Fork-strategie.

Lees ook: Succes eiwitstrategie hangt af van verdienmodel teler

Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.

Snel delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur