Skip to content

Groentenontbijt staat voor de sprong naar super

Grünten brengt ontbijtproducten op basis van groente en staat voor de sprong naar de supermarkten.

Updated on:
Business
Achtergrond
'Grüntenboer' Berend Eberson in zijn Amsterdamse experimenteerkeuken: "Niet al mijn idealen konden even veel prioriteit krijgen." - Foto: Herbert Wiggerman

'Grüntenboer' Berend Eberson in zijn Amsterdamse experimenteerkeuken: "Niet al mijn idealen konden even veel prioriteit krijgen." - Foto: Herbert Wiggerman

Om de dagelijkse dosis groente binnen te krijgen, zijn meer eetmomenten nodig dan alleen de warme maaltijd. Daar speelt start-up Grünten op in met ontbijtproducten op basis van groente.

Als je ’s ochtends een bakje Veggie Oats van Grünten naar binnen lepelt, dan heb je 63 gram groente binnen. Een prima basis om die 250 gram per dag met gemak te halen. Dit ‘ready to eat havermoutproduct op basis van groente’ is er sinds twee jaar in drie ‘taartsmaken’: Red Velvet Brownie op basis van rode biet, Carrot Cake op basis van wortel en Apple Pie op basis van bloemkool.

Studie Gezondheidswetenschappen

Voor bedenker Berend Eberson begon het allemaal met die laatste creatie. Bezig met een studie Gezondheidswetenschappen en bijklussend als personal coach voor mensen die begeleid willen worden met werken aan een gezond gewicht, kreeg hij van iemand de tip om eens met bloemkoolpuree aan de gang te gaan. In combinatie met havermout, appel, kaneel en een verbazingwekkend kleine hoeveelheid suiker was het eigenlijk meteen raak.

Eigen keuken ontgroeid

Eberson bedacht nog twee smaken en stapte met zijn idee naar Kitchen Republic. Dat is een plek in het Amsterdamse Hemhaven-gebied, waar start-ups naartoe kunnen als ze hun eigen keuken ontgroeien. “Daar vonden ze het een zo goed idee dat ze het meteen mee wilden nemen in een gesprek met Marqt. Marqt kwam drie weken daarna bij mij aan met de vraag of ik binnen twee en een halve maand kon gaan leveren.”

Overnames

Wat je noemt een vliegende start. Het lukte Eberson nog bijna ook: het werden drie maanden. Op 1 november 2018 lagen de Veggie Oats bij Marqt in de schappen. Maar dan. Marqt is intussen overgenomen door Udea en de Veggie Oats zijn niet biologisch. De grootste afnemers zijn nu Spar en Crisp. Gesprekken met AH en Jumbo maakten duidelijk dat de stap naar grotere volumes voor grotere klanten gepaard zal moeten gaan met een langere houdbaarheid.

Geen levensmiddelentechnoloog

“We werken nu toe naar het verlengen van de houdbaarheid van nu acht dagen naar 21 dagen. Dat is de ondergrens voor levering aan supermarkten via dc’s en voor export. Ik heb de laatste twee jaar veel geleerd over alle specificaties van het product zelf en van de verpakking, maar ik ben zelf geen levensmiddelentechnoloog, dus dat besteed ik uit.”

Ik heb de laatste twee jaar veel geleerd over alle specificaties van het product zelf en van de verpakking

Zoals de jonge ondernemer van meet af aan tijdig zaken heeft uitbesteed. Om in drie maanden tijd een productielijn uit de grond te stampen voor levering aan Marqt, moest Eberson bijvoorbeeld een partner vinden, die zijn Veggie Oats wilde en kon maken.

‘Googlen, bellen’

“Gewoon gegoogeld. Googelen en bellen, daarmee kom je een heel eind. Ook naar andere merken belde ik, om te horen waar zij produceerden. De meeste mensen of bedrijven die je belt, maken wel een kwartiertje voor je vrij, als je een goed verhaal met enthousiasme weet over te brengen.”

Voorrang voor idealen

Twee jaar verder weet Eberson ook ietsje beter welke van zijn lange lijst idealen waarmee hij van start ging voorrang verdienen. Zo begon hij met een bakje van biologisch afbreekbaar plastic, maar dat materiaal bleek te botsen met de gegarandeerde houdbaarheid. De recyclebaarheid bleek ook een probleem en de voetafdruk werd nog ongunstiger doordat het van buiten Europa moest komen. Dus zit het nu heel gewoon in een goedkoper en beter plastic bakje.

Herkomst groente

Met de herkomst van de groente is Eberson ook niet al te dogmatisch. Hij wil zich niet ophangen aan biologisch of lokaal. “Het moet een verzekerde constante stroom zijn. Natuurlijk bewaak ik de smaak van het eindproduct. De sourcing van de groente heb ik in handen gelaten van mijn producent. Die zit in het Westland, dus feitelijk komen de meeste groentes daarmee van het einde van de straat.”

Stagiaires en investeerder

Op de drempel naar grotere volumes voor grotere klanten staat in 2021 mogelijk het nodige te veranderen. Dat is vorig jaar al ingezet met het vinden van een compagnon en een vaste medewerker op de loonlijst. Inmiddels zijn ook vijf stagiaires aan de slag voor Grünten, afkomstig van diverse HBO’s op het gebied van communicatie, diëtetiek, productontwikkeling en design.

Extra financiering

Ook is extra financiering binnengehaald. Na een allereerste lening van naaste familie en daarna een crowdfunding van zo’n € 40.000 is nu een zogeheten angel invester aan boord gehaald: een particuliere investeerder die aandeelhouder is geworden. De Veggie Oats zijn klaar voor de doorbraak.

Snel delen