Foto: Canva
In dit artikel
In het Deense agrobedrijfsleven wil men telers en voedingsfabrikanten bij elkaar brengen voor een geïntegreerde aanpak van de productontwikkeling en benutting van het marktpotentieel.
Bijna iedereen roept het: meer plantaardig voedsel op het bord. Het landbouw- en voedingsbedrijfsleven in Denemarken zet in op samenwerking en innovatie bij de ontwikkeling van plantaardige producten. Het project krijgt vorm door bundeling van de krachten van bedrijfsadviesinstelling Seges (onderdeel van boeren- en verwerkersfederatie LF) en Food & Bio Cluster Denmark. In de laatstgenoemde organisatie zijn een groot aantal ondernemingen vertegenwoordigd. Niet alleen pure voedingsfabrikanten, maar ook ondernemingen die daarmee een relatie hebben, zoals toeleveranciers.
Inspelen op trend
De vraag naar plantaardige voeding zit wereldwijd in een duidelijke opwaartse trend. De alliantie wil de boeren en de voedingsfabrikanten helpen om daarop in te spelen. Tegelijkertijd kan dan worden geprofiteerd van de trend om regionaal geproduceerde producten te kopen. Waaraan het op dit ogenblik echter ontbreekt is onderzoek, kennis en competentie, licht Seges toe. Zo is er volgens deze instelling ook gebrek aan proeffaciliteiten, productielocaties en de nodige focus op gewasveredeling en de toelating van novel food, dat wil zeggen voeding met een of ander gezondheidsbevorderend surplus.
Boeren en bedrijven koppelen
De vele verschillende spelers op dit gebied staan in de meeste gevallen alleen. Een geïntegreerde waardeketen is er niet. “Dus er bestaat een grote behoefte aan om netwerken op te zetten en samen te werken, bijvoorbeeld door boeren en bedrijven aan elkaar te koppelen”, aldus Seges. De grondstoffenleverancier ofwel de akkerbouwer komt volgens deze opzet in direct contact met het bedrijf dat deze grondstoffen nodig heeft en de innovatoren, marktonderzoekers en testlaboratoria.
Waardeketens
Concreet mikt de alliantie van Seges en Food & Bio Cluster Denmark de komende maanden op de definiëring van drie waardeketens. Daarop zullen de partners zich tot eind volgend jaar concentreren. Food & Bio Cluster Denmark en Seges zijn beide qua doelstelling in het leven geroepen om de kennis bij de producenten te vergroten. Groei en verbetering van de concurrentiepositie van de bedrijven is het eindproduct van deze organisaties.
Food & Bio Cluster Denmark werkt op dit moment al aan een serie projecten op het gebied van de circulaire economie en verduurzaming van de voedings- en bio-energieproductie. Daarbij wordt ook samengewerkt met de relevante universitaire onderzoeksinstellingen. De cluster houdt kantoor in Aarhus.