Diverse soorten groente in pot in het supermarktschap. Foto: ANP
De signalen van de groenteverwerkers zijn alarmerend. Een tekort aan areaal kan leiden tot lege groentenschappen.
De industrie wijst de beschuldigende vinger naar de supermarkten zelf. De margeverdeling is niet eerlijk, oordelen zij. De contractprijzen blijven daardoor te laag. De teeltrisico’s liggen ook eenzijdig bij de teler. Telers haken daardoor af.
Te weinig om risico’s af te dekken
Een probleem voor 2021 is net op tijd afgewend. Verwerkers als Oerlemans Foods, Ardo en telersverenigingen De Schakel en Ingro hebben met enkele procenten extra de arealen kunnen contracteren, melden zij. Maar het is eigenlijk te weinig om risico’s als hitte, droogte of wateroverlast te dekken. Andere, minder risicovolle teelten als graan komen daardoor in beeld.
De boetes die Albert Heijn leveranciers wil opleggen als ze minder leveren, maken de telers bovendien kopschuw. Volgens de grootgrutter gaat het weliswaar niet om contracten met boeren en tuinders, maar vooral om houdbare producten. Vallen daar conserven of diepvries ook onder?
Eenzijdig leveringsvoorwaarden aanpassen
Het is niet alleen Albert Heijn. Ook andere ketens passen eenzijdig de leveringsvoorwaarden aan. Als de retail het echt goed voor heeft met de boeren en tuinders zoals zij adverteren, moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen en delen in het prijsrisico.