Foto: AP
Het Duitse vleesverbruik in 2020 bedroeg 57,3 kilo per hoofd van de bevolking. Ten opzichte van 2019 is dat een daling van 1,3%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse Informatiecentrum voor de Landbouw (BZL).
In absolute cijfers daalt de consumptie met 750 gram vlees. Vooral van varkensvlees werd minder geconsumeerd, 940 gram minder. Echter, varkensvlees is wel het meest geconsumeerde vlees met ruim 32,8 kilo. Ook van rundvlees kwam minder op Duitse borden te liggen. Vorig jaar lag de hoeveelheid op 9,84 kilo. In 2019 was dat nog 9,91 kilo. Van pluimveevlees werd juist 180 gram per hoofd van de bevolking meer geconsumeerd. In totaal lag het verbruik van pluimveevlees vorig jaar op bijna 13,3 kilo.
Zelfvoorzienend
Duitsland produceert gemiddeld meer dan de bevolking het consumeert. Voor vlees bedraagt de zelfvoorzieningsgraad bijna 118%. Die voor varkensvlees was 125% in 2020. Van rund en pluimveevlees is het land meer afhankelijk van import. Het land kan voor 94,6% kan de eigen productie voorzien in rundvlees, in pluimveevlees ligt dit percentage op 97,2%. De dalende trend in vleesverbruik zette vanaf 2010 in Duitsland in. Ruim tien jaar geleden lag het vleesverbruik nog op 62,4 kilo per hoofd van de bevolking.
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.