Skip to content

Keukenproducent neemt koolstofboeren in de arm

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Akkerranden met diepwortelende plantensoorten binden bijvoorbeeld ook koolstof uit de atmosfeer in plant en bodem. Foto: Hans Prinsen

Akkerranden met diepwortelende plantensoorten binden bijvoorbeeld ook koolstof uit de atmosfeer in plant en bodem. Foto: Hans Prinsen

DKG, het moederbedrijf van de keukenmerken Bruynzeel Keukens en Keller Keukens, gaat een vijfjarige samenwerking aan met koolstofboeren in de regio en telersorganisatie ZLTO.

Het doel hiermee is om de komende jaren klimaatpositief te worden, meldt DKG. Koolstofboeren bieden een innovatieve oplossing waarbij CO2 uit de lucht wordt gehaald en als organische stof wordt vastgelegd in de bodem. De planten en gewassen op het land van de boer zetten CO2 via fotosynthese om naar koolstofketens. De organische stof die op deze manier wordt opgebouwd, bevordert eveneens de bodemvruchtbaarheid en groei van gewassen.

Landbouwmaatregelen opgesteld

DKG gaat samenwerken met twee koolstofboeren in een straal van 15 kilometer rondom de fabriek in Bergen op Zoom. Die gaan de komende vijf jaar aan de slag om CO2 te binden in de bodem. Op basis van wetenschappelijke onderzoek zijn landbouwmaatregelen opgesteld, waarmee een boer CO2 uit de lucht langdurig vastlegt in de bodem. Planten en gewassen zetten CO2 uit de lucht om in biomassa. Diverse maatregelen zorgen ervoor dat de koolstof, die zo wordt gebonden, ook daadwerkelijk wordt vastgehouden in de bodem.

Weerbaarder tegen klimaatextremen

De gekozen maatregelen, zoals niet-kerende grondbewerking, groenbemesters en het vergroten van bodemleven, zijn praktisch uitvoerbaar en leveren zo veel mogelijk rendement. Ook akkerranden met diepwortelende plantensoorten binden koolstof uit de atmosfeer in plant en bodem. Naast CO2-binding zijn er nog extra voordelen: de biodiversiteit neemt toe en de landbouw is weerbaarder tegen klimaatextremen.

30 ton CO2 vastleggen per jaar

De beide koolstofboeren krijgen een financiële vergoeding per gemeten ton vastgelegde koolstof en worden begeleid door experts in hun weg naar een optimaal resultaat. Elk jaar leggen de boeren 30 ton CO2 vast met behulp van de bijdrage van DKG. Dit betekent dat in vijf jaar tijd maar liefst 150 ton CO2 wordt vastgelegd in de bodem, dat normaal in de lucht zou blijven hangen. Dit staat voor DKG gelijk aan de productie van 70.000 keukenkasten. ZLTO monitort de voortgang met (bodem)metingen en jaarlijkse rapportages.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur