Rechtbank Rotterdam. Foto: de Rechtspraak
In dit artikel
De voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam heeft het beroep van de Duitse ingrediëntenleverancier Agasaat en douane-expediteur WDS in Rotterdam over de bestemming van een partij verontreinigd Indiaas sesamzaad ongegrond verklaard.
Inmiddels is bekend dat verontreinigd sesamzaad uit India, verwerkt in talloze voedingsproducten, tot een miljardenschade leidt in de Europese voedingsindustrie. Overal in Europa hebben winkels en fabrikanten levensmiddelen uit de handel gehaald.
Dit geval is een sprekend voorbeeld van de ellende die het verontreinigde sesamzaad heeft veroorzaakt.
Opslag bij een Rotterdamse grenspost
Agasaat liet de partij sesamzaad in september 2020 aanvoeren uit India, met bestemming Duitsland. Op 5 november was de controle-monstername door de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De partij lag toen opgeslagen bij een Rotterdamse grenspost. Het monster bevatte een te hoog gehalte ethyleenoxide, wat het een onveilig levensmiddel maakt dat schadelijk is voor de gezondheid. WDS moet de zending laten vernietigen, omdat er geen methode bekend is waarmee het sesamzaad voldoende kan worden geschoond.
Niet terugsturen naar India
Agasaat en WDS gingen in beroep tegen het besluit dat de partij sesamzaad moet worden vernietigd. Zij wilden de partij terugsturen naar India. De voorzieningenrechter is echter met de verweerder – de minister voor Medische Zorg – van oordeel dat de levensmiddelenwetgeving, die zwaarder telt dan het douanerecht, geen grondslag biedt om de partij retour te zenden naar India. In die wetgeving staat dat een levensmiddel dat al is ingevoerd in de EU mag worden (weder)uitgevoerd, maar dat is in dit geval niet aan de orde. De verweerder geeft toe dat in deze wetgeving discrepantie zit, maar dat neemt niet weg dat terugzenden niet tot de mogelijkheden behoort.