Onder de huidige Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, zijn ontbossing en bosbranden in het Amazonegebied toegenomen. Foto: Canva
In dit artikel
Meerdere Europese multinationals en organisaties dreigen de samenwerking met de Braziliaanse voedselindustrie te stoppen, als Brazilië doorgaat met een wet die volgens de bedrijven mogelijk meer ontbossing in het Amazonewoud mogelijk maakt.
39 organisaties hebben een open brief gestuurd aan de Braziliaanse regering. Ondertekenaars zijn onder andere Ahold Delhaize, Aldi, Lidl, de Britse varkensslachterij Pilgrim’s en de Ierse pluimveeslachterij Moy Park. De brief is gestuurd in reactie op een Braziliaans wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om van illegaal ontboste gebieden legale landbouwgrond te maken. “De laatste jaren hebben wij veel bosbranden en een hoge mate van ontbossing gezien in Brazilië”, zo staat in de brief. Tegelijkertijd zou Brazilië te weinig doen om deze problemen te verminderen.
Sterke wetgeving en controle
De ondertekenaars benadrukken dat zij de Amazone als vitaal onderdeel van de planeet zien. Sterke wetgeving en controle in Brazilië zou volgens de bedrijven hun vertrouwen sterken dat zij samenwerken met een land dat dezelfde normen en waarden heeft als zij. Volgens de bedrijven heeft de bestaande Braziliaanse wetgeving eraan bijgedragen dat ze ecologische en sociaal verantwoord kunnen ondernemen, zoals ‘onze klanten en belanghebbenden van ons verwachten’.
Belangrijke ecosystemen beschermen
De multinationals schrijven graag te willen samenwerken met Braziliaanse partners, maar dat zij deze samenwerking gaan heroverwegen als het land niet genoeg wil doen om belangrijke ecosystemen te beschermen. Het is niet de eerste keer dat de multinationals in actie komen. Ook vorig jaar uitten ze hun bezorgdheid over het wetsvoorstel, dat toen werd ingetrokken.
Ahold Delhaize
Hoe concrete maatregelen van de ondertekenaars tegenover de Braziliaanse voedingsindustrie eruit zouden zien, is niet duidelijk. Volgens Ahold Delhaize is er niet direct sprake van het weren van producten die grondstoffen uit Brazilië bevatten.
Ahold Delhaize is al langer op zoek naar manieren om grondstoffen die fysiek aan ontbossing gelinkt zijn uit haar keten te halen. Op dit moment is bijvoorbeeld alle risicovolle soja (uit Zuid-Amerika) in of voor Ahold Delhaize-producten afgedekt met RTRS-credits. Dat betekent echter niet dat de fysieke soja niet uit risicovolle, ontboste gebieden komt. Daarom is ook de wens om de fysieke herkomst in kaart te kunnen brengen.
Jair Bolsonaro
Onder de huidige Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, zijn ontbossing en bosbranden in het Amazonegebied toegenomen. Tussen augustus 2019 en juli 2020 is ontbossing met 9,5% toegenomen ten opzichte van de twaalf maanden ervoor, zo blijkt uit satellietgegevens. Bolsonaro beloofde in april aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden dat de illegale ontbossing in het Amazonegebied beëindigd moet zijn in 2030.
Mede-auteur: ANP