Skip to content

Private investeerders zien brood in foodsector

Updated on:
Business
Achtergrond
Behalve overnames door private equity-investeerders worden voedingsbedrijven ook volop door collega’s overgenomen. Een voorbeeld is de aankoop van Bel Leerdammer door de Franse kaasgigant Lactalis, waar een bedrag van zo’n € 700 miljoen mee is gemoeid. - Foto: ANP

Behalve overnames door private equity-investeerders worden voedingsbedrijven ook volop door collega’s overgenomen. Een voorbeeld is de aankoop van Bel Leerdammer door de Franse kaasgigant Lactalis, waar een bedrag van zo’n € 700 miljoen mee is gemoeid. - Foto: ANP

De voedingswereld kent, net als in veel andere sectoren, een golf aan overnames en fusies. Hoewel de kopers vaak ook uit dezelfde foodsector komen, is er ook grote belangstelling van private investeerders. Die zien nog altijd interessante groeikansen in de internationale voedingsindustrie.

Een greep uit de recente acquisities onderstreept die appetijt van de zogenaamde private equity-investeerders. Neem Valeo Foods Group, een niet zo bekend Iers bedrijf dat een reeks merkproducten voert. Valeo is in 2010 opgericht door twee Ierse ondernemers met als expliciet doel om door overname van bekende merken een groot voedingsbedrijf tot stand te brengen. Inmiddels verenigt Valeo merken als Tyrell’s chips, Jacobs biscuit en Rowsey’s honing.

Overname Yellow Chips door Valeo

In ons land kreeg Valeo twee jaar geleden Yellow Chips in Emmeloord in handen door de aankoop van de Europese divisie van het Amerikaanse Campbell’s. Nu is Valeo Foods voor € 1,75 miljard overgenomen door Bain Capital Private Equity. Managing director Nigel Walder van die investeringsmaatschappij: ‘’We geloven dat Valeo verder potentieel heeft om substantieel te groeien, zowel op eigen kracht als door acquisities. We werken graag samen met het team om dat groeitraject te versnellen en de positie als leidende internationale foodbusiness te versterken.”

Aryzta overgenomen door Lindsay Goldberg

Een collega van Bain, Lindsay Goldberg, heeft net voor $ 850 miljoen (€ 694 miljoen) de Amerikaanse divisie van het Iers/Zwitserse Aryzta overgenomen. Opnieuw een wat onbekende naam, maar Aryzta is wel één van de grootste producenten van voorgebakken brood en gebak in Europa, waaronder Pré Pain, dat een bakkerij heeft in Oldenzaal. Aryzta was min of meer gedwongen een groot deel van de activiteiten af te stoten na een lange strijd met activistische aandeelhouders die ook heeft geleid tot het vervangen van het management.

Noble Foods

Private equity komt opnieuw aan bod bij Noble Foods, het grootste eierverpakkingsbedrijf in het Verenigd Koninkrijk (VK). Dat heeft haar dochter Gű, een fabrikant van luxere toetjes, voor € 175 miljoen overgedaan aan de Britse investeerder Exponent Private Equity. Ook hier zegt managing partner Simon Davidson: “We gaan het team ondersteunen bij de volgende groeifase. Voortbouwend op het succes in het VK geloven we dat Gű een enorm internationaal potentieel heeft met de kans om een wereldwijd premium verwenmerk te worden.”

Exponent heeft in het verleden aan de wieg gestaan van de pionier op het gebied van vleesvervangers Quorn en stapte onlangs ook in het Britse zuivelbedrijf Meadow Foods.

Bel Leerdammer

Er zijn uiteraard ook voedingsbedrijven die door collega’s worden overgenomen. Een voorbeeld is de aankoop van Bel Leerdammer door de Franse kaasgigant Lactalis waar een bedrag van zo’n € 700 miljoen mee is gemoeid. In de VS heeft Kraft Heinz haar notenbusiness voor $ 3,35 miljard (€ 2,7 miljard) verkocht aan Hormel Foods, een fabrikant van onder meer pepperoni en Smac. Nomad Foods, het moederbedrijf van Iglo, lijfde voor € 615 miljoen de Oost-Europese collega Fortenova in.

Op een kleinere schaal nam sauzenfabrikant Remia eerder deze maand de oliën- en vettenactiviteiten van het Belgische Wouters over. En ook voor Remia ‘past de overname perfect in haar strategie om de komende jaren zowel autonoom als door overnames te groeien’. “Wouters heeft een sterke positie in de Belgische foodservicemarkt, waar Remia zelf nu nog een beperkte rol speelt”, aldus algemeen directeur Karel de Rooij. “Met deze stap geven we een mooie impuls aan onze positie in de Benelux.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur