De samenwerking draagt bij aan de doelstelling van Unilever om $ 1 miljard omzet uit plantaardige vlees- en zuivelvervangers te halen tegen 2025-2027. Foto: ANP
Unilever gaat samenwerken met de Schotse foodtech start-up Enough.
De start-up heeft een technologie ontwikkeld waarbij natuurlijke schimmels worden gevoed met suikers uit grondstoffen zoals tarwe en mais. Daaruit komt een gefermenteerde mycoproteïne die alle essentiële aminozuren bevat en rijk is aan voedingsvezels. De samenwerking draagt bij aan de doelstelling van Unilever om $ 1 miljard omzet uit plantaardige vlees- en zuivelvervangers te halen tegen 2025-2027. De Vegetarische Slager, dochterbedrijf van Unilever, zal het eiwit gaan gebruiken in haar producten.
We kunnen niet wachten om meer plantaardige voedingsmiddelen te lanceren die mensen helpen minder vlees te eten, zonder in te boeten aan smaak
Carla Hilhorst hoofd R&D Foods & Refreshment bij Unilever: “Plantaardige voeding is een van Unilevers snelst groeiende segmenten en we zijn verheugd om samen te werken met Enough om duurzamere eiwitproducten te ontwikkelen die heerlijk, voedzaam en een kracht voor het goed zijn. We zijn enthousiast over het potentieel dat deze technologie heeft voor toekomstige innovaties in ons portfolio, en we kunnen niet wachten om meer plantaardige voedingsmiddelen te lanceren die mensen helpen minder vlees te eten, zonder in te boeten aan smaak.”
Start-up Enough
Voor Enough geeft de samenwerking met Unilever de kans om ‘impact en schaalgrootte te creëren’, aldus Andrew Beasly, commercieel directeur van Enough. De start-up Enough bestaat uit 24 medewerkers, is gevestigd in Schotland, Engeland en Nederland en heeft het plan volgend jaar in omvang te verdubbelen. Het bouwt momenteel een eerste fabriek met een capaciteit van 50.000 ton.