Nederlanders zijn meer groenten en fruit gaan eten tijdens de coronacrisis. - Foto: Canva.com
Het eetgedrag van een deel van de Nederlanders is veranderd sinds de coronapandemie. Mensen gaan gezonder en duurzamer of juist ongezonder eten.
Dit komt naar voren in een studie van Wageningen University & Research, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het merendeel van de Nederlanders is grotendeels hetzelfde blijven eten, maar vooral jongere mensen met overgewicht en kwetsbare mensen zijn anders gaan eten.
Meer groente en fruit, minder snacks en alcohol
Sommige groepen zijn bijvoorbeeld meer groente en fruit en juist minder snacks en alcohol gaan consumeren. Ook streek- en seizoensproducten zijn in trek en mensen verspillen minder. Tegelijkertijd zijn er ook groepen die juist ongezonder zijn gaan eten en drinken: meer snacks, vaker afhalen of laten bezorgen, meer alcohol.
Al met al is zo’n 22% van de Nederlanders door de pandemie gezonder gaan eten, terwijl 12% juist ongezonder is gaan eten. “Deze veranderingen lijken op het eerste gezicht niet zo schokkend”, aldus Marleen Onwezen, een van de onderzoekers op de site van haar universiteit. “Maar verschuivingen in voedselpatronen op deze schaal komen eigenlijk nooit voor.”
Communicatie over gezondheid
Volgens Onwezen is de communicatie over gezondheid in de coronacrisis een belangrijke factor in het veranderen van eetpatroon. Het nieuws dat mensen met obesitas meer last zouden hebben van het virus, zorgt voor bewustwording, is de conclusie van de onderzoekers.
Wat betreft de negatieve veranderingen in het eetpatroon, ziet Onwezen dat mensen ondersteuning nodig hebben in het leren omgaan met de crisissituatie waar Nederlanders zich plots in bevonden.