Het nieuwe onverzadigde vet, Sterolife, wordt onder andere getest in bakkerijproducten. - Foto: Canva
In dit artikel
De Vlaamse onderzoeks- en onderwijsinstelling KU Leuven heeft een onverzadigd plantaardig vet ontwikkeld dat toch vast blijft bij kamertemperatuur.
Gezond alternatief voor vetrijke producten
Het ontwikkelde product Sterolife kan voedingsbedrijven helpen om gezonde alternatieven te ontwikkelen voor bestaande vetrijke producten. In een gezond voedingspatroon zijn verzadigde vetten beperkt aanwezig, omdat ze een negatief effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom zoeken voedingsbedrijven al decennialang naar manieren om de hoeveelheid verzadigde vetten in hun producten te verlagen en te vervangen door onverzadigde vetten.Sterolife gemaakt van plantensterolen
Sterolife is een geur- en kleurloos onverzadigd vet, dat toch vast is bij kamertemperatuur en dus die structurerende eigenschappen heeft. Het is gemaakt van plantensterolen. Deze stoffen zijn van nature aanwezig in verschillende plantaardige producten zoals groenten, fruit, noten en granen, weliswaar in kleine hoeveelheden. Ze worden gewonnen in nevenstromen van productieprocessen en bieden zodoende voordelen op het vlak van milieu en duurzaamheid.Testen in margarines en bakkerijproducten
De onderzoekers van KU Leuven hebben een innovatiemandaat van innovatieagentschap VLAIO behaald, een financiering voor het praktisch toepasbaar maken van onderzoeksresultaten. Hiermee kan het nieuwe vet verder worden getest en ontwikkeld. Sterolife wordt getest in producten waar veel winst te boeken is zoals margarines, smeerpastaâs en bakkerijproducten zoals koekjes, muffins en graanrepen.Lees ook: Onderzoek: veel bewerkte plantaardige producten ongezond
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst