Nectarines in Franse boomgaard. - Foto: ANP
De Franse oogsten aan zomervruchten vallen het laagst uit in tientallen jaren. Bij abrikozen is de opbrengst zelfs in bijna een halve eeuw niet zo laag geweest.
Zware vorst boosdoener
âDe oogsten van bepaalde soorten fruit zijn hard geraakt en dat door een aantal fenomenen die samenvallenâ, meldt de sectororganisatie Unijus. In Frankrijk zelf is de late zware vorst in april de grootste boosdoener. Zo zal de oogst aan abrikozen volgens de laatste schattingen uitkomen op 47.000 ton, 65% onder het vijfjaarlijks gemiddelde en het laagste niveau in 47 jaar. Aan perziken en nectarines wordt naar verwachting 105.000 ton binnengehaald, 42% minder dan vorig seizoen en 47% onder het gemiddelde over de laatste vijf jaar. Kersen doen het, zoals eerder gemeld, nog slechter met net 13.600 ton, een daling met 62% vergeleken met vorig jaar én vergeleken met het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij aardbeien blijft de schade beperkt tot een 4% lager oogst dan vorig seizoen met 56.000 ton. Voor appelen en peren zijn de verwachtingen op dit moment minder slecht, maar dat kan nog veranderen door het zware onweer met hagel van de afgelopen dagen.Ook minder in Spanje
Die zware binnenlandse tekorten vallen nauwelijks aan te vullen met fruit uit het buitenland want ook daar vallen de oogsten tegen. Zo verwacht Spanje een kwart minder perziken binnen te halen dan in 2020 en komt de daling in Griekenland in dezelfde orde van grootte uit als in Frankrijk zelf. Voor vruchten die van verder weg moeten komen, gooit corona en de mede daardoor veroorzaakte crisis in de transportwereld roet in het eten. Zo kan in India mango niet geoogst worden door een tekort aan mankracht. Wat wel beschikbaar is, wordt peperduur door de sterk gerezen prijzen voor zeetransport. âDe prijs bij vertrek ligt twee tot drie keer zo hoog dan een jaar geleden en dat kan onderweg nog verder toenemenâ, aldus Unijus.Prijsstijgingen verpakkingen
Die problemen treffen de sector mede zwaar omdat de Fransen een voorkeur hebben voor vers fruitsap. De totale consumptie komt uit op 1,5 miljard liter waarmee Frankrijk in Europa op de tweede plaats staat na Duitsland met 2,4 miljard liter. Per hoofd van de bevolking drinken de Fransen daarmee 22 liter vruchtensap per jaar. Orange jus neemt daarvan de helft voor zijn rekening, gevolgd door ananas, grapefruit, aardbeien of frambozen en abrikozen. 60% wordt verkocht in kartonnen (tetra) pakken. De prijs daarvan is in een jaar tijd met 20% gestegen, die van PET-flessen met 15%. âDe verpakking is de op één na grootste kostenpost, na het fruit zelf. Die prijsstijgingen hebben dus grote gevolgen voor de eindprijs. Daarbij komt dat de vertragingen bij de leveranties de productie al wekenlang verstoren waarmee de bezettingsgraad van onze fabrieken ook nog eens verslechterd.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp