Skip to content

Partijen willen meer duurzaamheid in voedingsketen

Updated on:
Business
Nieuws
Een VMBO-school in Nijmegen won in 2018 een prijs voor gezonde schoolkantine. Partijen willen meer aandacht in het onderwijs voor gezond eten en willen dat ongezond eten duurder wordt. Foto: ANP premium

Een VMBO-school in Nijmegen won in 2018 een prijs voor gezonde schoolkantine. Partijen willen meer aandacht in het onderwijs voor gezond eten en willen dat ongezond eten duurder wordt. Foto: ANP

De voedingsketen moet in de komende regeerperiode korter worden en voorrang geven aan plantaardige eiwitten.

Met strategische investeringen in hightech en agro-ecologische kennisclusters moet Nederland toonaangevend worden en blijven in nieuwe teeltmethoden en technieken. Dat stelt het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen, waarin CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Volt en VVD samenwerken. De duurzame netwerken van de betrokken partijen hebben bouwstenen voor een duurzaam regeerakkoord aangereikt, samengesteld door partijcommissies en netwerken van de betrokken politieke partijen.“Hiermee is er een breed politiek draagvlak voor het beleid en de maatregelen die we voorstellen”, aldus de partijen in een gezamenlijk document dat donderdag is gepubliceerd.

Omslag naar een duurzame landbouw

Het stuk biedt vijftig bouwstenen op het gebied van klimaat en energie, landbouw, biodiversiteit en voedsel, ruimtelijke ordening wonen en mobiliteit, en economie en financiën. Voor de food- en agribusiness ligt het accent vooral op de omslag naar een duurzame landbouw, onder andere door de eiwittransitie, precisielandbouw en veredeling. Innovatieve ondernemers moeten volgens plan worden geholpen bij het opschalen van de productie.

Gebieden aangewezen naar type landbouw

De kringlooplandbouw moet leidend worden in de gehele voedselketen. En binnen de beschikbare ruimte in Nederland moeten gebieden aangewezen naar type landbouw (extensief, hoogproductief, grondgebonden, niet-grondgebonden en andere vormen). De aanwijzing van gebieden moet leidend worden bij verplaatsing van bedrijven en nieuw te vestigen bedrijven. Provincies en gemeenten moeten daarbij betrokken worden. Een burgerberaad moet helpen het maatschappelijk begrip en de waardering te verbeteren.

Transitiefonds

De partijen bepleiten de instelling van een transitiefonds, waarmee boeren kunnen worden gestimuleerd een overgang te maken. Het fonds zou ook gebruikt kunnen worden voor het uitnemen van dierrechten bij extensivering. De overheid moet zelf op verschillende punten het goede voorbeeld geven bijvoorbeeld door extra duurzaamheidseisen te stellen bij het verpachten van gronden en door bij het inkopen van voedsel te letten op korte ketens en de versnelling van de eiwittransitie.

Gezond voedsel

Gezond eten moet worden gestimuleerd door daar in het onderwijs aandacht aan te schenken en gezond voedsel zoals groente en fruit goedkoper te maken, terwijl suiker en sterk bewerkt voedsel duurder moeten worden. “We rekenen de kosten van negatieve milieueffecten mee in de prijs van voedsel. Dit stimuleert innovatie en ‘de vervuiler betaalt’”, aldus het manifest.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur