Kweekvlees van de universiteit Maastricht. Om kweekvlees aan de man te brengen, is het volgens McKinsey belangrijk dat de consument op het nieuwe product vertrouwt. - Foto: ANP
In dit artikel
De markt voor kweekvlees groeit naar verwachting na 2025 flink. In het beste scenario komt de marktwaarde in 2030 uit op $ 25 miljard.
Kweekvlees: van verwerkte vleesproducten tot âwhole cutsâ
In volumes betekent het dat bij een kleine groei de markt ontwikkelt naar 400.000 ton in 2030 en bij grote groei naar 2,1 miljoen ton. Kleine groei definieert McKinsey als een markt waarin kweekvlees alleen beschikbaar is als verwerkte vleesproducten zoals hamburgers en worsten. Ook vindt beperkt marktpenetratie plaats en verkopen alleen plaatshebben in Noord-Amerika, Europa en een paar landen in Azië. Bij een grote groei van de markt is kweekvlees beschikbaar in vele varianten, zowel in bewerkte producten als in âwhole cutsâ, zoals biefstuk en varkenshaas. Het kweekvlees wordt dan verkocht in meerdere grote vleesconsumerende landen en regioâs zoals China, de Verenigde Staten, de Europese Unie, Brazilië en India.Kweekvlees van struisvogels
Waar de huidige kweekvleesbedrijven zich vooral richten op kweekvlees met cellen van dieren die nu ook worden gegeten, kan de sector in de toekomst mogelijk verder denken dan dat, stelt McKinsey. âKweekvlees kan ook een stap verder gaan en cellijnen selecteren van dieren die niet veel worden gegeten vanwege hun lage vleesgehalte, lange groeitijd of gebrek aan beschikbaarheid. Struisvogelvlees, een product dat voor veel veehouders een uitdaging is, zou bijvoorbeeld kunnen worden gekweekt en een trendy vetarm alternatief voor rood vlees worden.âVertrouwen in kweekvlees essentieel
Om kweekvlees aan de man te brengen, is het volgens McKinsey belangrijk dat de consument op het nieuwe product vertrouwt. Het is aan de producenten om consumenten het vertrouwen te geven dat kweekvlees veilig is. âMogelijke gezondheidsrisicoâs kunnen de reputatie van kweekvlees aantasten. Zoals het feit dat nieuwe processen ingrediënten kunnen introduceren waarvan de gezondheidseffecten onbekend zijn en nader onderzoek vereisenâ, wordt gesteld.Gevolgen voor conventioneel vlees
Een ander âcomplex probleemâ dat de consultants noemen, is dat de kweekvleesindustrie de prijzen van dierlijke eiwitten kan verstoren. Als bepaalde stukken vlees vervangen worden door kweekvleesopties, kunnen goedkopere stukken âgewoonâ vlees hogere prijzen krijgen om de verloren verkoop van de duurdere stukken te compenseren. De groei van kweekvlees kan zelfs de omvang van de reguliere vleessector verkleinen. Dat heeft dan weer gevolgen voor schaalvoordelen en vervolgens prijsstijgingen veroorzaakt voor conventioneel vlees.Productiekosten kweekvlees nog hoog
Vooralsnog blijven de productiekosten van kweekvlees hoog, is de verwachting. Toch is de sector er al in geslaagd de kosten in de afgelopen jaren flink te verlagen. Volgens McKinsey kan ongeveer 75% van de kosten worden weggenomen door opschaling en de beste productieprocessen. 25% kan worden weggenomen door verfijning van onderzoek en ontwikkeling, waardoor de kosten dalen met 99,5% tot minder dan $â5 per pond.Lees ook: Mosa Meat: âLokale grondstoffen gebruiken voor kweekvleesâ
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp