Skip to content

Plan: voedselbeleid terug op politieke agenda

Updated on:
Nieuws
Food & Health
De Smart Food Alliance vindt dat er een betere afstemming moet komen tussen de ministeries die betrokken zijn bij duurzame voedselproductie, gezonde voeding, voedselzekerheid en het verdienvermogen van de boer. Foto: Canva premium

De Smart Food Alliance vindt dat er een betere afstemming moet komen tussen de ministeries die betrokken zijn bij duurzame voedselproductie, gezonde voeding, voedselzekerheid en het verdienvermogen van de boer. Foto: Canva

Voedselbeleid moet terugkomen op de politieke agenda.

Dat stelt de Smart Food Alliance, die in een tienpuntenplan pleit voor de aanstelling van een Deltacommissaris Voedsel die aan de slag gaat met een Deltaplan Voedsel. In de Smart Food Alliance is een groot aantal voedingsbedrijven en andere organisaties vertegenwoordigd. De Smart Food Alliance vindt dat er een betere afstemming moet komen tussen de vijf ministeries die betrokken zijn bij duurzame voedselproductie, gezonde voeding, voedselzekerheid en het verdienvermogen van de boer.

Centrale rol vol middelgrote bedrijven

Tijdens het kabinet Rutte-II (VVD-PvdA) heeft het voedselbeleid even de aandacht gehad, mede naar aanleiding van het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (Naar een voedselbeleid). Volgens de alliantie is het nodig dat de politiek duidelijke kaders stelt voor de langere termijn, waarmee producenten, handelaren en consumenten weten waar ze aan toe zijn. Een van de punten is dat middelgrote bedrijven in Nederland een centrale rol kunnen vervullen in de keten. Het nationaal voedselbeleid zou middelgrote bedrijven moeten faciliteren die regierol te nemen.

Minder import van buiten de EU

Verder zou het beleid erop gericht moeten zijn om minder afhankelijk te zijn van import vanuit landen buiten de EU. Dat punt sluit aan bij een studie die woensdag is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, waarin een van de conclusies is dat (Amerikaanse) steden hun voedselzekerheid kunnen vergroten door de voedselvoorziening te diversificeren. In het onderzoek is gekeken naar de effecten op de voedselvoorziening door oogstverliezen als gevolg van onder andere droogte of andere klimatologische omstandigheden.

Experimenteermogelijkheden voor agrofoodbedrijven

Een van de andere voorstellen is de instelling van subsidies voor een omslag naar duurzame voedselproductie met experimenteermogelijkheden voor agrofoodbedrijven. Stimuleren van gezonde voeding (groenten en fruit) en een eerlijke prijs voor voedsel maken onderdeel uit van het plan.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur